Egységes Tudományos Törvényes

 

Folytatódott a picurOKDE bűnmegelőzési programja

Dunakeszi, 2018. május 16.

 

Dunakeszin a Szent István Általános Iskolában folytatódott a picurOKDE bűnmegelőzési programja, melyre a felkérés szervezetünk felé egyenesen a diákok szüleitől érkezett. A programban az intézmény ötödik osztályos tanulói vettek részt. Budai József az OKDE bűnmegelőzési programjainak felelős vezetője a biztonságos közlekedés, a nyári szünet veszélyei, a nagy létszámú rendezvények biztonságos látogatása, iskolai bántalmazás – erőszak témakörökben tartotta meg gyermekbarát bűnmegelőzési előadását.

Magyar Rendőrmúzeum

Heves, 2018. április 6.

 

Dr. Francsics Ottó ny. r ezredes a Magyar Rendőrmúzeum Baráti Köre Kulturális Egyesület elnöke meghívásának tett eleget az OKDE, amikor április 06-án Heves városában, delegációnk részt vett az egyesület éves értékelő közgyűlésén. Az Országos Kriminalisztikai és Detektív Egyesület delegációjának tagja volt Sallay Károly elnök és Dani az OKDE tagja.

Francsics Ottó, Sallay Károly, Dani Attila

A Wesley óvodába vitte ajándékait az OKDE nyuszija

Budapest, 2018. március 28.

 

Örömmel követtük Iain Lindsay brit nagykövetet, aki a skót nemzeti válogatott szurkolóinak adományát vitte kedden a Wesley óvodába. Az OKDE Nyuszija tavaszias, ám kissé hűvös időjárás ellenére is fürgén dolgozott, így ígéretének megfelelően március 28-án ebéd után lepottyantotta 4 doboznyi, csupa új játékokból álló ajándék kavalkádját a gyerekeknek.


A bűnügyi nyomozás kézikönyve

Budapest, 2018. február 28.

 

Február végén a Kőbányai Szabadidőközpont kávézója (Kő Café) adott otthont a Dr. Kovács Gyula „A bűnügyi nyomozás kézikönyve” című kötetének. A könyvbemutatón a szerző nem csak a könyvet ismertette meg a közönséggel, de Endrődy pályáját is színesen mutatta be. A rendezvény díszvendége volt dr. Ibolya Tibor, fővárosi főügyész, aki előadásával is növelte a bemutató fényét.

Dr. Kovács Gyula

IPA MSZ BRFK horgászverseny 2018

Budapest, 2018.augusztus 25.

 

Nagy hagyomány és jelentős érdeklődés övezi a minden év utolsó augusztusi szombatján, a Joker horgásztavon megrendezésre kerülő IPA MSZ BRFK hagyományőrző horgászversenyt. A verseny legelhivatottabbja nem lehet más, mint, Kozák Tibor a szervezet elnöke és Dr. Horváth Józsefné, Marika az egyesület alelnöke, hiszen nélkülük e horgászverseny nem lehetne ilyen sikeres. Dicséri szervezőmunkájukat, hogy rendkívül sok állandó csapat vesz részt a versenyeken, így köztük az OKDE is.

OKDE Közgyűlés 2018

Budapest, 2018. április 25.

 

Április 25-én, Budapesten, a Benczúr Házban tartotta meg éves rendes és tisztújító közgyűlését az Országos Kriminalisztikai és Detektív Egyesület. A közgyűlést Sallay Károly nyitotta meg. Ezt követte Dr. Bócz Endre ny. fővárosi főügyész, az OKDE tiszteletbeli tagjának előadása „felelős fegyvertartás” címmel, majd Dr. Garamvölgyi László a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács igazgatójának, az OKDE tiszteletbeli tagjának „Online POLip” címmel megtartott, a bűnözés technikai fejlődést követő változásaival, „fejlődésével” a bűncselekmények virtuális térbe történő grandiózus betöréséről tartott elgondolkodtató előadása.

Dr. Ferenczy Zoltán

VIII. Rendőr-és Tűzoltónap

Budapest, 2018. április 21.

 

2018. április 21-én nyolcadik alkalommal került megrendezésre az Országos Rendőr-és Tűzoltónap, amelyen az OKDE is részt vett. Társadalmi szervezetünk a 44-es önálló sátorban mutatta be tevékenységét. Volt detektív játék és bűnmegelőzési program is. A rendkívül jól sikerült ünnepi nap a rendőrség és a katasztrófavédelem közös szervezését dicséri.

Rendőrnap 2018

Rendészet kontra rendvédelem – WORKSHOP

Budapest, 2018. február 28.

 

A rendészettudomány művelőinek mintegy két évtizedes vitája állt a február 28-án megrendezett műhelybeszélgetés középpontjában. A „rendészet” fogalom 1794-től 274 szakirodalmi forrásban szerepel, míg a „rendvédelem” 1989-től található meg, összesen 79 szakcikkben. A rendvédelem szót tekinthetjük a rendészet alternatív kifejezésének. A rendezvény helyszíne a Nemzeti Közszolgálati Egyetem volt.

Prof. dr. Finszter Géza, Prof. dr. Sallai János

Látogatás Gambia Rendőrfőnökénél

Banjul, 2018. február 18.

 

Dr. Gulyás Gáspár az Országos Kriminalisztikai és Detektív Egyesület Külügyi Testületének elnöke, egyúttal az OKDE Banjul-i képviseletének vezetője hivatalos látogatáson találkozott Landing Kinteh rendőrfőnökkel. Landing Kinteh 2017. július 22. napjától tölti be a Gambiai Köztársaság rendőrfőnöki pozícióját.

Dr. Gulyás Gáspár képviseletvezető Banjul

Dr. Bócz Endre 80

Budapest, 2017. július 26.

 

Baráti hangulatú ünnepélyes találkozón 80. születésnapja alkalmából köszöntöttük Dr. Bócz Endre ny. fővárosi főügyészt az OKDE tiszteletbeli tagját.

Egy jómódú, első generációs értelmiségi családban született, nem sokkal a múlt század közepe előtt 1937. június 20-án. Szülei protestáns szellemiségű és konzervatív-liberális világlátásúak. Általános iskolai tanulmányait Bicskén fejezte be 1951-ben. 1960-ban szerzett diplomát az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán summa cum laude.

Bócz Endre

OKDE Közgyűlés 2017

Budapest, 2017. április 27.

 

2017. április 27-én a Benczúr Házban tartotta meg éves rendes közgyűlését az Országos Kriminalisztikai és Detektív Egyesület. A közgyűlést Sallay Károly az egyesület elnöke nyitotta meg. Ezt követően Dr. Gulyás Gáspár az OKDE külügyi testületének elnöke „Megújuló Afrika – gazdaság, biztonságpolitika” és Dr. Garamvölgyi László a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács kommunikációs igazgatója, az OKDE tiszteletbeli tagja „Célkeresztben az európai bűnmegelőzés” címmel tartotta meg érdeklődésre számottartó előadását.

Visegrádi V4 Detektívek tanácskozása, Spala

Spala, 2017. április 06.

A Visegrádi V4 Detektív Együttműködés tanácskozására került sor Lengyelországban, Spala városkában. A konferenciák helyszínéül is szolgáló üdülőközpontban az OKDE delegációját Sallay Károly elnök vezette. Útjára elkísérte Dr. Gulyás Gáspár az OKDE külügyi testületének elnöke. A tanácskozást a Visegrádi V4 Detektív Együttműködés lengyel tagja a PIO kezdeményezte és szervezte meg.

Születhetünk-e bűnözőnek? – Meggyőzés, manipuláció

Budapest, 2017. március 18.

Prof. Dr. Csányi Vilmos

Az emberekre nagyon sokféle kommunikációs eszközzel lehet hatni. Ha ezeknek birtokában vagyunk, és tudjuk, mit szeretnénk elérni, akkor képesek vagyunk kiválasztani közülük a legmegfelelőbbet. Dr. Molnár Katalin, a húsz éve rendőrtiszteket oktató kommunikációs szakember a befolyásolás kellemes és kellemetlen, etikus és etikátlan technikáit mutatta be. Az emberi viselkedés nem teljesen kultúra-függő, hanem öröklött formái is vannak, ez tény. A tulajdonságok genetikai meghatározottsága, legyen az 1, vagy 90 %, semmiképpen sem jelenti azt, hogy a tulajdonság valamiképpen előírva, kódolva van a génekben. Recept van, de kódolás nincs… e témakörben beszélgetünk Prof Dr. Csányi Vilmossal.

Migráció 2.0

Budapest, 2017. február 11.

Prof. Dr. Sallai János

Az Europol jelentéséből kiderül, hogy Európában megközelítőleg ötezer szervezett bűnözői csoport működik, melyek a drog- és fegyverkereskedelem mellett az embercsempészetből profitálnak a legtöbbet. Február 11-én napjaink mindenkit foglalkoztató témájában előadást tartott a Detektív Nyílt Műhely előadássorozat keretében Prof. Dr. Sallai János r. ezredes, tanszékvezető egyetemi tanár és Dr. Bócz Endre ny. fővárosi főügyész a migráció és a terrorizmus kapcsolatáról, büntetőjogi vonatkozásairól a Benczúr Házban. Komoly élmény volt részt venni a jogi és erkölcsi normákat egyaránt kritikusan feszegető előadáson.

Visegrádi V4 Detektív konferencia, Prága

Prága, 2017. február 09.

A Cseh Belügyminisztérium szervezésében Prágában február 09-én harmadik alkalommal tartott konferenciát a Visegrádi V4 Detektív együttműködés szervezete. A konferenciának a Belügyminisztérium adott otthont. A konferencián az európai radikalizálódás, a V4 belüli bűnmegelőzés, valamint a visegrádi országok fegyvertartási törvényei kerültek megvitatásra.

Biztosítási csalások nyomában

Budapest, 2017. január 14.

Folytatódott a DNYM előadássorozata. Lévén január téli hónap, jól esik remek társaságban egy csésze, forró kávét vagy csokoládét kortyolgatva, kinek mi a kedvence, szakavatott előadók lebilincselő előadásait hallgatni. Schwarcz Sándor magánnyomozó, a biztosítási csalások területén közel negyed évszázada nyomoz sikeresen. Számos ügy, ügyfél, megannyi lebuktatott biztosítási csaló.

IPA MSZ BRFK Horgászverseny 2017

Budapest, 2017. augusztus 26.

 

Mindannyian nagyon vártuk már augusztus utolsó hétvégéjét, hogy részt vehessünk az IPA MSZ BRFK hagyományőrző Horgászversenyén. Elnökünk szigorú tekintettel ellenőrizte végig versenyzőinket. Az OKDE négy csapattal vett részt a versenyen. Csapataink a Halászsas, Aranyhalak a Drifter és a Pelikán elszántan, nyerni vágyással, nagy tervekkel érkeztek.

Fedett nyomozás, színészi játék – Ományhamisítás

Budapest, 2017. május 17.

 

Egyedi hangvételű előadás részesei lehettünk Székhelyi József Jászai Mari-díjas magyar színművész, rendező, a Fészek Klub alelnökének jóvoltából. Előadásának témája a fedett nyomozáshoz kapcsolódóan a színészi játék volt. Czukor Gergely r. alezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság Rendészeti Főigazgatóság Határrendészeti Főosztály Dokumentációs Osztály osztályvezetője Okmányhamisítás felismerése, hamis, fiktív okmányok témakörben tartotta meg rendkívül érdekes előadását.

VII. Rendőr-és Katasztrófavédelmi nap

Budapest, 2017. április 22.

 

Az Országos Kriminalisztikai és Detektív Egyesület idén is sikeresen vett részt a rendőrség és a katasztrófavédelem közös szervezésében a látványokban bővelkedő, immár hetedik alkalommal megrendezésre került ünnepi eseményen. Az Országos Rendőr-és Katasztrófavédelmi nap elmaradhatatlan rendezvényévé vált a fővárosnak. Itt nyílik remek lehetőség a rendvédelem és a civil társadalom kötetlen találkozására. A gyerekeknek is fontos, hiszen beülhetnek szuper tűzoltó- és rendőrautókba, láthatnak terrorelhárítást, közelről megnézhetik, hogy dolgozik a kiképzett szolgálati kutya.

Megbízólevél átadása

Budapest, 2016. november 05.

 

Ünnepélyes keretek között Sallay Károly Egyesületünk elnöke átadta az OKDE megbízólevelét Dr. Gulyás Gáspár részére, aki a Gambia Köztársaságban, Banjulban vezeti mostantól az Országos Kriminalisztikai és Detektív Egyesület külképviseletét.

Kalmár Árpád kitüntetésben részesült

Budapest, 2016. november 04.

Kalmár Árpád

Dr. Simicskó István Honvédelmi Miniszter a “honvédelem ügye érdekében” kifejtett munkásságáért Nemzeti Ünnepünk alkalmából a Honvédelemért Kitüntető Cím III. fokozatát adományozta Kalmár Árpád az OKDE Sport- és Életmód Testületének elnöke részére.

X. GLOCK Kupa Magyarország – Jubileumi lövészverseny

Budapest, 2016. szeptember 24.


Idén a sorrendben 10. alkalommal került megrendezésre a Glock Kupa Magyarország elnevezésű lövészverseny, melynek hagyományosan a gyáli „Gemini lőtér” adott otthont. Az eseményen immár harmadik alkalommal vehettünk részt és a legeredményesebb debütáló versenyzőt az OKDE különdíjával jutalmaztuk.

Budai pincészet

Kecskemét, 2016. március 16.

 

A „Budai pincészet” idén is remekelt. Az elmúlt évben tagtársainkat az OKDE Csipke pálinkája tartotta lázban. Az idén újabb zseniális ötlettel öregbítette a Budai pincészet egyesületünk hírnevét, az OKDE whisky válogatásával, Frank Sinatra filmjeinek hangulatát megidézve.

Budai József

Szexuális bűncselekmények nyomában

Budapest, 2016. május 21.

Dr. Martinkó Károly

Az előadás adhock témája az idei tervek között nem szerepelt, azonban úgy gondoltuk, hogy a társadalmat joggal felháborító nemi erőszak bűncselekménye és annak nyomozása hallgatóink számára is érdekes lehet. Mi motiválja az elkövetőket, milyen halaszthatatlan nyomozati cselekményekre van szükség, mennyi idő van a sikeres felderítésre?

Húsvéti csoki

Nagykanizsa, Miklósfa, 2016. március 25.

Az Országos Kriminalisztikai és Detektív Egyesület kedveskedett pénteken a Miklósfára járó óvodásoknak. A Miklósfai tagóvoda ligetvárosi gyermekei adtak szívhez szóló műsort a vendégek tiszteletére. „Már látom és érzem, hogy jó helyen vagyunk.” Az egyesület elnöke, Sallay Károly köszönte meg az ajándékműsort az óvodásoknak, majd hangsúlyozta: a többségében magánnyomozókat tömörítő civil szervezet örömmel csatlakozott tagtársuk, Nezdei Csaba kezdeményezéséhez.

 

Egy remek délelőtt a Detektív Nyílt Műhely előadásnapján

Budapest, 2016. december 03.


Mint azt az idei oktatássorozat beharangozójában már említettük ebben az évben a Detektív Nyílt Műhely előadásainak a Benczúr Ház ad otthont, egykori nevén az „Egyedi-palota”, mely a XIX. század végén épült, egy időben az Andrássy út környékének villanegyedeivel. Az épület terveit Marmorek Oszkár műépítész készítette. Az első tulajdonos – Egyedi Lajos – halálát követően az épület a Magyar-Itáliai Bank tulajdonába került. A banktól az ingatlant 1930-ban vásárolta meg a Magyar Királyi Posta Jóléti Alapja, hogy egyesületeinek otthont teremtsen.

II. OKDE Sakkverseny – 2016

Budapest, 2016. november 05.

Kellemes őszi délelőtt az Országos Kriminalisztikai és Detektív Egyesület szervezésében november 05-én megrendezésre került a II. OKDE Sakkverseny, csapatversenye. Meghívott vendégeink között volt Dr. Garamvölgyi László r. dandártábornok a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács kommunikációs igazgatója, Kálmán Zsuzsa az Apák az Igazságért Egyesület újságírója és Dr. Martinkó Károly nyá. r. ezredes a Magyar Rendőr újság egykori főszerkesztő helyettese.

45 éves a rendészeti felsőoktatás

Budapest, 2016. szeptember 28.


Szeptember 28-án a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Karon a rendészeti felsőoktatás 45. évfordulója alkalmából rendeztek ünnepi szenátusi ülést, melyre meghívást kapott az Sallay Károly az OKDE elnöke is.

OPEN-MINDED DETECTIVES 2016 – 2017

Budapest, 2016. szeptember 18.


Az OKDE megalakulása óta minden évben – ahogy eddig is tapasztalhattátok, tapasztalhatták – más-más fontosnak tartott gondolat és téma köré csoportosítjuk a Detektív Nyílt Műhely elnevezésű oktatási programunkat. Ezt az elvet követve a 2016-2017 oktatási év jelmondatául az „OPEN-MINDED DETECTIVES” címet választottuk, annak a tapasztalatnak és ténynek az alapján, mely szerint a magánnyomozók széles látókörű, új gondolatokra nyitott gondolkodású, fogékony emberek.

25 éves az IPA Magyar Szekciója

Budapest, 2016. szeptember 10.


25 évvel ezelőtt 1991 novemberében, Új-Zélandon nyert felvételt a Nemzetközi Rendőrszövetséghez (International Police Association) tartozók nagy családjába az IPA Magyar Szekciója. E negyedszázados jubileum alkalmából 2016. szeptember 5-10 között barátság-hetet rendeztek, melynek egyik kiemelkedő eseménye volt a jubileumi ünnepség, melyen a Magyar Szekció egykori alapítói is jelen voltak, így az OKDE elnöke Sallay Károly is. A rendezvényen 17 ország IPA küldöttsége vett részt.

picurOKDE – bűnmegelőzés, társadalmi felelősség új formában

Dunakeszi, 2016. május 27.


Szülői megkeresésnek tett eleget az OKDE péntek délelőtt. Budai József az Országos Kriminalisztikai és Detektív Egyesület bűnmegelőzési program trénere, osztályfőnöki óra keretében képzést tartott a Dunakeszi, Széchenyi István Általános Iskola, 1A osztályos tanulói számára.

OKDE közgyűlés 2016

Budapest, 2016. május 24.


Május 24-én, kedden „a Magánbiztonság az Európai migrációs válság tükrében” címmel megtartotta harmadik, rendes éves közgyűlését az Országos Kriminalisztikai és Detektív Egyesület. Rendkívül jó hangulatú, Dr. Garamvölgyi László, Dr. Gulyás Gáspár és Dr. Martinkó Károly kivételes előadásaival fűszerezett közgyűlésnek lehettek részesei a megjelentek. A közgyűlést, Sallay Károly ünnepi köszöntőjével nyitotta meg.

 

VI. Rendőr- és Tűzoltónap

Budapest, 2016. április 23.

Idén hatodik alkalommal, hagyományosan Budapesten a Városligetben került megrendezésre közösen a Rendőrség és a Katasztrófavédelem ünnepe. A Rendőrnapot 1992 óta rendezik meg, minden évben április 24-én (illetve az azt követő szombati napon) Szent György napján. Szent György a Magyar Rendőrség védőszentje (április 24.), míg Szent Flórián a Tűzoltóké (május 04.).

Hagyományőrző Találkozó

Budapest, 2015. december 03.

Sallay Károly az OKDE elnöke

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Kara szervezésében került megrendezésre a „Hagyományőrző találkozó”, melyre az OKDE is meghívást kapott. „A rendészettudomány etablációja kutatása során másfél évszázadra visszamenőleg bizonyítottá vált, hogy a tradíció és a civil szervezet a legfőbb pillére a diszciplínának”- hangsúlyozta Prof. Dr. Sallai János r. ezredes, egyetemi tanár, a Rendészetelméleti- és Történeti Tanszék vezetője a találkozón.

Szakmai Konferencia – Pozsony 2015

Pozsony, 2015. november 26.

Pozsonyban a Szlovák Rendőr Akadémia és a Szlovák Magánbiztonsági Kamara (SKSB) szervezésében „Jelen és jövő a személy-és tulajdonvédelem területén – az állam és a magánbiztonság szerepe” címmel került megrendezésre az a szakmai konferencia, melyre az OKDE is meghívást kapott.

I. OKDE Sakkverseny

Budapest, november 21.

Pásztor János és Sallay Károly

Az Országos Kriminalisztikai és Detektív Egyesület szervezésében november 21-én első alkalommal került megrendezésre az „OKDE Sakkverseny” (csapatverseny). A versenyt a sportbaráti kapcsolatok ápolásán túl, az a nem titkolt szándék hívta életre, hogy lehetőséget biztosítson a civil szervezetek számára a kapcsolatépítésre, céljaik bemutatására, baráti – együttműködési célú kötelék kialakítására. A csapatverseny a FIDE Rapid szabályai szerint, komoly „hangvételben”, zajlott, ami nem zárta ki azt a remek hangulatot, amely végigkísérte a mérkőzéseket.

Hivatalos magyar delegáció látogatott a Gambiai Köztársaságba

Banjul, 2015. október 18.

Dr. Gulyás Gáspár

Az OKDE előkészítő munkájának eredményeként a közelmúltban Hivatalos magyar delegáció látogatott el a Gambiai Köztársaságba. A delegáció tagja volt Dr. Fodros István, aki a Nemzeti Közszolgálati Egyetem meghatalmazásával érkezett, hogy előkészítő tárgyalásokat folytasson a két ország között kialakítható együttműködési lehetőségekről.

Átadták a 2015. évi Dr. Dobos János-díjat

Budapest, 2015. szeptember 17.

Meghívást kaptunk a 2015. évi Dr. Dobos János-díj átadására. A rangos elismerést szeptember 17-én immár ötödik alkalommal adták át, melyet idén Bogdány Gyula r. alezredes, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság jelöltje vehetett át. A rendezvénynek a Bűnügyi Szakértői és Kutatóintézet (ORFK BSZKI) adott otthont.

Science Detective 2015 – 2016

Budapest, 2015. augusztus 21.

Nyár végén kipihenten, még élményektől szédült (jobb esetben csak széppel) fejjel az ősz kezdetével mindenki a munka, az iskolapad felé néz. Sokan munkájuk mellett kezdik meg, vagy éppen folytatják már megkezdett tanulmányaikat, járnak szimpóziumokra, előadássorozatokra. Így vannak ezzel azon hallgatóink is, akik az elmúlt években részesei voltak az OKDE Detektív Nyílt Műhely előadássorozatának. Az okulni vágyók találkozhattak a szakmai igazi mestereivel, részesei lehettek egyedi hangvételű, témájú előadásaiknak, mellyel bizton állíthatjuk, nem mindennap találkozhatnak.

Garamvölgyi László: Cicomázatlan bűnmegelőzés

Budapest, 2015. június 03.

 

Az OKDE is meghívást kapott Dr. Garamvölgyi László „Bűnmegelőzés-alapú társadalom – Prevenció a XXI. században” című könyvének bemutatójára. A rendőrségi szóvivőként ismertté vált szerző, immár harmadik éve a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács (NBT) kommunikációs igazgatója, ekképpen talán nem is olyan meglepő, hogy 26. könyvének témája a profilaxison alapuló szemlélet, mint a jövő kriminológiájának alapeszméje. A jövő vagy akár a jelen civil bűnmegelőzőinek szól e könyv elsősorban, felhívva az olvasó figyelmét, miszerint a nemzetállamok hatékony bűnmegelőzése csak a civiltársadalommal történő összefogással lehetséges.

Dr. Garamvölgyi László és Dr. Hatala József

OKDE Közgyűlés 2015

Budapest, 2015. május 21.

Hagyományosan a MUOSZ Sajtóházban tartotta meg éves rendes közgyűlését az Országos Kriminalisztikai és Detektív Egyesület.
Dr. Ferenczy Zoltán beszámolója közben
Sallay Károly elnöki megnyitóját és köszöntőjét követően dr. Ferenczy Zoltán az OKDE ügyvivő alelnöke „Töretlenül eredményesen” címmel számolt be a legutóbbi közgyűlés óta eltelt időszakról, az OKDE 2014-ben végzett tevékenységéről. Az elnökség és a testületek beszámolóját követően a közgyűlés döntött a 2014. évi költségvetés végrehajtásáról szóló beszámoló és a 2015-ös év költségvetésének elfogadásáról.

II. Visegrádi V4 Detektívek Nemzetközi Konferencia 2015

Budapest, 2015. május 20-21.

 

Május 21-én immár második alkalommal került sor Budapesten az Országos Kriminalisztikai és Detektív Egyesület szervezésében a Visegrádi V4 Detektívek Nemzetközi Konferenciájára „Civilek a bűnmegelőzésért” címmel. A konferencia áttekintette az együttműködő visegrádi országok magánbiztonsági helyzetét. A rendezvény résztvevői részletesen megismerkedhettek az országonkénti törvényi szabályozásokkal, az esetleges jogi anomáliákkal. A konferencián részt vevő ukrán delegáció részletes tájékoztatást adott az ukrán magánbiztonság jelen helyzetéről, szóltak a kialakult krími helyzetről. A lengyel kollégák beszámoltak a sikeres lengyel bűnmegelőzési programról, bemutatva annak fontosabb elemeit. A magánbiztonság ezen belül a magánnyomozás lengyel jogi szabályozását hasonlították össze a magyarországi törvényekkel.

A V4 Detektívek találkozója Prágában

Cseh Köztársaság – Prága, 2015. április 27.

 

A Visegrádi V4 Detektívek Együttműködés magyar (OKDE) elnöki évének lezárásával és az alapdokumentumban rögzített soros elnökséget átvevő lengyel szövetség (Polska Izba Ochrony – PIO) teendőivel, feladataival kapcsolatban – az OKDE kezdeményezésére – 2015.04.27-én információs munkamegbeszélésre került sor Prágában. Az információs munkamegbeszélésen szó volt a tagországok magánnyomozást szabályozó törvényeiről. A Cseh Köztársaságban magánnyomozás szabályozására törvény eddig nem volt, azonban a közeljövőben, a jelenleg is zajló társadalmi vitát követően e törvény elkészül, várják a cseh kollégák annak megjelenését. Előzetes információik szerint hasonlatos lesz a magyarországi törvényhez, várhatóan részletesebb magyarázattal.

Dr. Herold Károly Lorand Lazar társaságában

OKDE az V. Rendőr-és Tűzoltónapon

Budapest, 2015. április 25.

 

„Egy nagyon jól sikerült, jókora érdeklődés mellett lezajlott rendezvényen vagyunk túl” értékelte a múlt évhez megszokott módon Sallay Károly az OKDE elnöke az Egyesület részvételét az V. Rendőr-és Tűzoltónapon. Immár hagyományosnak mondható helyszínen a Városligetben, idén ötödik alkalommal került megrendezésre közösen a Katasztrófavédelem és a Rendőrség ünnepe. A Rendőrnapot 1992 óta rendezik meg, minden évben április 24-én (illetve az azt követő szombati napon) Szent György napján. Szent György a Magyar Rendőrség védőszentje (április 24.), míg Szent Flórián a Tűzoltóké (május 04.). Ennek a remek rendezvénynek immár második éve részese az OKDE. Igazán nyárias, napsütéses időben zajlottak a programok. Rendkívül nagy érdeklődés közepette az OKDE sátránál az Egyesület magyar – angol nyelvű bűnmegelőzési színezőjét színezhették kicsik és nagyok egyaránt. Nagy sikere volt az OKDE lufijának is, amiből 500 darab is kevésnek bizonyult. Természetesen az OKDE sátrát felkeresték a szakma jeles képviselői is, így lehetőség nyílt jó hangulatú, baráti, szakmai műhelybeszélgetésekre.

Gambiában tárgyalt az OKDE delegációja

Gambia, Banjul, 2015. február 25.

 

Hivatalában fogadta Dr. Gulyás Gáspárt az OKDE külügyi testületének elnökét Benjamin Wilson a Gambiai Rendőri Erők főkapitánya és Abdoulie Sanyang a rendőri erők gazdasági igazgatója. A személyes hangvételű, rendkívül jó légkörben zajlott tárgyaláson a felek megvizsgálták az együttműködés lehetőségét, áttekintették a bűnmegelőzés területén rendkívül szerteágazó feladatok körét.

 

Adomány a Wesley János Óvodának

Budapest, 2015. december 17.

 

Az OKDE számára fontos a társadalom jövője, így egyértelműen fontosak a gyermekek. Ennek tükrében hagyományőrző módon minden évben a karácsonyi ünnepek alkalmával lehetőségeinkhez mérten adományt juttatunk el óvodás korú gyermekek számára.

Oklevél átadása

Budapest, 2015. december 15.

 

A Detektív Nyílt Műhely decemberi kihelyezett előadásnapján kisebb ünnepség közepette, sikeres szakdolgozatának eredményeként Budai József átvehette a Detective Open Workshop – Tactical Training 2014 – 2015 oklevelét, melyet Dr. Herold Károly az OKDE tiszteletbeli elnöke adott át.

Nemzedékek találkozója 2015

Budapest, 2015. október 11.

Első alkalommal kaptunk meghívást az évente hagyományosan megrendezésre kerülő „Nemzedékek találkozójára”elnevezésű rendezvényre. Az ország minden megyéjéből érkeztek a buszok, nagyon sok vendéget hoztak.

Horgászverseny IPA BRFK 2015

Budapest, 2015. augusztus 30.

Hagyományosan a nyár utolsó hétvégéjén került megrendezésre az IPA MSZ BRFK horgászversenye. Az idei évben is szép számmal jöttek versenyzők, így közel 20 csapat vett részt a barátságos versenyen.

Új szemléletű magánbiztonsági törvényre van szükség

Budapest, 2015. április 10.

 

Huszonöt évvel a rendszerváltás után a magánbiztonságot érintő, szabályozó törvények még mindig nem a szakma érdekeit képviselik. Kiemelten igaz e megállapítás a magánnyomozásra, hiszen sok esetben mintegy ellehetetlenítik a piac e szereplőit, vagy rendkívül szűk mozgásteret biztosítanak számukra. Az Országos Kriminalisztikai és Detektív Egyesület kezdeményezi és támogatja egy új szakmai „magánbiztonsági” törvény megalkotását. Egy új önálló magánnyomozói törvényben a magánnyomozás öngátló rendelkezéseit egy ésszerű, a szakmai igényeket jól felismerő, azokat támogató, a megváltozott társadalmi igényekre is választ adó szabályozás születhet. Véleményünk szerint szükséges és ésszerű külön törvényt alkotni a magánnyomozás szabályairól, elválasztva a személy- és vagyonőri, valamint biztonságtechnikai szerelő, tervező tevékenységtől és törvénytől.

 

OKDE Télapó ünnepség 2014

Budapest, 2014. december 07.

 

Közeleg a karácsony, de előtte a hónap elején még ott van minden gyerek, talán sok felnőtt kedvence is a várva várt Télapó. A Télapó vagy nevezzük Mikulásnak, tulajdonképpen mindegy is miként, hiszen a lényeg nem a névben, hanem abban a mögöttes megbújó értékben rejlik, amit magával hoz puttonyában. Még a csintalan gyerkőc is jó akar lenni, legalább arra az estére, hogy jusson neki is a zsákból, és ősszakállú ne csak virgácsot, hanem ajándékot is adjon számára. Ilyenkor minden gyerek nagyon izgatott, várakozásokkal teli. Nem volt ez másként az OKDE Télapó ünnepségén sem.

Horgászverseny IPA BRFK 2014 – Vizler Róbert tagtársunk emlékének

Budapest, 2014. augusztus 30.

 

Idén is megrendezésre került az IPA BRFK hagyományos horgászversenye, melyre az Országos Kriminalisztikai és Detektív Egyesület is meghívást kapott. Reggel 6 órakor már a versenynek helyszínt adó Joker horgásztó épülete előtt várakoztak a csapatok a horgászhelyek kisorsolására.
Kellemes, igaz augusztus végéhez kissé hűvösebb időben mérték össze tudásukat, szerencséjüket az induló horgászcsapatok. ebben az évben több mint 20 csapat indult, s szinte minden korosztály képviseltette magát. Jó volt látni, hogy egyre több hölgyversenyző volt jelen az eseményen, indult a győzelemért.

V. Soroksári Önkormányzati Horgászverseny

Budapest, 2014. június 14.

Ebben az évben immár ötödik alkalommal került megrendezésre a soroksári önkormányzati horgászverseny, melyre Egyesületünk is meghívást kapott. Az OKDE csapatának nem volt ismeretlen a versenyterep, a soroksári Joker horgásztó, hiszen a tavalyi IPA BRFK horgászversenyt is itt rendezték meg, ahol Egyesületünk versenyzői eredményesen szerepeltek.

NKE – Büntetőeljárási kodifikációs konferencia

Budapest, 2014. május 08.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Kar, Bűnügyi Tudományok Intézet, Büntetőeljárásjogi Tanszék által szervezett ” A büntetőeljárási kodifikáció” konferencia sikeresen lezajlott. A rendezvényen kitűnő előadásokat hallhattunk Prof. Dr. Farkas Ákos ME-ÁJK dékánja, Dr. Fantoly Zsanett PhD. a Büntetőeljárásjogi Tanszék tanszékvezető egyetemi docense, Dr. Gergi-Horgos Lívia a Büntetőeljárásjogi Tanszék tanársegédje, Dr. Budaházi Árpád PhD. r. százados a Büntetőeljárásjogi Tanszék adjunktusa, Dr. Vári Vince r. őrnagy, a Büntetőeljárásjogi Tanszék tanára előadásában. A konferencián Egyesületünk vezetése és tagsága jelentős számban képviseltette magát.

POLIGRÁF – Műszeres vallomásellenőrzés a bűnügyekben

Budapest, 2014. május 08.

Egyesületünk képviseltette magát Dr. Budaházi Árpád r. századosnak, a Büntetőeljárásjogi Tanszék adjunktusának „POLIGRÁF – Műszeres vallomás ellenőrzés a bűnügyekben” című könyvbemutatóján is. A monográfia az NKE Szolgáltató Kft. gondozásában jelent meg. A monográfia ismerteti és elemzi a poligráfos vizsgálat hatályos szabályozását, feltárja a műszer alkalmazására vonatkozó büntető eljárásjogi és kriminalisztikai ismereteket, bemutatja a felmerülő jogi problémákat, és javaslatokat fogalmaz meg azok megoldására.

A rajzoló

Az elsőfilmes Mattyasovszky Zsolnay Bálint rendezésében készült „A rajzoló” című 54 perces magyar tévéfilmet 2014. február 11-én mutatta be a Magyar Televízió. A film egy rendőrségi fantomkép-rajzolóról szól, aki elveszti valóságérzetét. A megerőszakolt nők teljesen másként írják le az elkövetőt, így a rajzoló lassan becsavarodik.

A sokak által kedvelt kultikus True Detective (HBO original) sorozat után elég nehéz jó filmet nézni. Mattyasovszky zseniális krimit rendezett, a nyomozó és rajzoló párossal, akik keresik, üldözik a nőkre vadászó elmebeteg bűnözőt. A főszeplő, a zárkózott, titokzatos, visszahúzódó Kocsis Gergely rajzoló, akinek munkája bűnözőket rajzolni.

 

Karácsonykor adományt visz az OKDE Télapója

Budapest, 2014. december 19.

 

Ugyan egy kicsit megkésve a Télapó szuperszán-pályán uralkodó egyedülálló nagy forgalmi dugó miatt, de idén is szétosztotta ajándékait az OKDE Télapója. Immáron hagyomány, hogy Egyesületünk a karácsonyi ünnepek közeledtével adománygyűjtést szervez tagjai körében, melyből aztán az ország számos pontján a gyermekeket támogatja. Nem célunk, hogy egyedileg adományozzunk a gyermekeknek, úgy gondoljuk, hogy a közösségek támogatása több kisgyermekhez jut el, mondta el Sallay Károly az ünnep alkalmából a budapesti XIII. kerületi Csupa- Csoda Tagóvodában.

Detektív Nyílt Műhely – Tactical Training 2014 – 2015

Budapest, 2014. november 22.

Rendkívül kellemes, igazi késő őszi időjárás köszöntötte azokat a hallgatókat, érdeklődőket, akik november 22-én reggel elindultak, hogy részt vehessenek az OKDE, Detektív Nyílt Műhely (DNYM) előadássorozat Tactical-Training 2014 – 2015 elnevezésű oktatási évadjának második előadására. Mint az utóbb kiderült, bár érthető módon várható is volt, igen kimagasló érdeklődés mellett vette kezdetét az előadás.

A képzési napot Dr. Bócz Endre ny. fővárosi főügyész nyitotta meg és a fegyverhasználat eseteivel, a végszükséggel, a jogos fegyverhasználattal kapcsolatosan osztotta meg a résztvevőkkel magvas gondolatait, rendkívül részletesen, számos egyedi jogi esetet bemutatva.

XX. KRIMINÁL EXPO 2014

Budapest, 2014. november 18

 

Ebben az évben jubilált a Kriminál Expó. E rangos nemzetközi konferencia, az Ügyészek Országos Egyesülete szervezésében idén huszadik alkalommal került megrendezésre. Számos előadás és kerekasztal beszélgetés kísérte az eseményt. Az Országos Kriminológiai Intézet konferenciáját a korrupció elenni küzdelem jegyében rendezte meg. Dr. Ligeti Miklós a Transzparens International Magyarország jogi igazgatója (TIM) vázolta az 1871-ben létrehozott magyar ügyészség függetlensége hogyan alakult napjainkig. Finszter Géza a kerekasztal beszélgetésen előadását kiegészítette azzal a megállapítással – melyet a rendőrségi korrupció vizsgálat során észleltek – hogy a rendőrök nem ismerik a korrupció kivizsgálásának kriminalisztikai metodikáját. Nem vizsgálják a korrupciót kiváltó okokat. Ezáltal a vizsgálat nem teljes körű és felszínes. Itt hivatkozott Dr. Bócz Endre nyugalmazott fővárosi főügyésznek (az OKDE tiszteletbeli tagja) az 1970-es években két nagy port felvert korrupciós ügyről abban az időben megjelent tanulmányára. Bócz Endre e tanulmányában leírja, hogy a rendőrség milyen teljes körűen vizsgálta ki a két ügyet, megadva a korrupciós bűncselekmények felderítésének és vizsgálatának kriminalisztikai metodikáját, mely ma is oktatási téma lehetne.

“Tudomány és bűnmegelőzés” nemzetközi konferencia

Budapest, 2014. október 20.

 

A 2013-ban felállított Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács most első ízben rendezett nemzetközi konferenciát, melyet Dr. Hatala József miniszteri biztos, az NBT elnöke ünnepi köszöntőjével nyitott meg. Több európai országból is érkeztek szakemberek, így az előadók között üdvözölhettük Dr. An Nuytiens EUCPN Belgiumból, aki „A sport, a tudomány és a művészet szerepe a gyermek-és fiatalkorúakat célzó bűnmegelőzési programokban” címmel tartotta meg igen értékes, sokszínű előadását.

az OKDE delegációja

Detektív Nyílt Műhely – Tactical Training 2014 – 2015

Budapest, 2014. október 18.

 

Nagy izgalom és várakozás vezetett mindenkit, aki a szombati munkanap ellenére eljött és megtisztelte a Mestert jelenlétével az IKM Báthory utcai „KÜZDÖSPORT” edzőtermében. Sihan Furkó Kálmán és Sensei Kalmár Árpád mindenkit megelőzve katonás fegyelemmel várta az érkező érdeklődőket a DOJO öltözőjében. Szép számmal érkeztek érdeklődők, szinte minden korosztály képviseltette magát.

Sihan Furkó Kálmán

VIII. Glock Kupa Magyarország 2014

Budapest, 2014. szeptember 20.

 

Pár héttel ezelőtt meghívást kapott Egyesületünk, Kurucz Miklós és Dr. Kovács Géza uraktól (K-Force Védelmi Rendszerek Kft.) vezetőitől a 8. Glock Kupa Magyarország nemzetközi lövészversenyre. A versenynek hagyományos módon, a Gyálon található „Gemini lőtér” adott otthont. A meghívásnak eleget téve részt vettünk a rendezvényen, és a legeredményesebb debütáló versenyzőt az OKDE különdíjával jutalmaztuk.

VIII. Glock Kupa Magyarország

Elhunyt Vizler Róbert az OKDE Sport-és Életmód Testületének tagja

Budapest, 2014. augusztus 11.

 

Megrendülten és fájdalommal tudatjuk, hogy Vizler Róbert magánnyomozó, az OKDE Sport-és Életmód Testületének tagja, életének 62. évében hosszantartó, méltósággal viselt súlyos betegség után elhunyt.

A BM határőrségénél, majd a Kormányőrségnél teljesített szolgálatot. 1980-tól a BRKF kötelékében dolgozott operatív nyomozóként. Később a Szépművészeti Múzeum rendészeti vezetője, majd az AEGON Biztosító társaság ellenőrzési főosztályán tevékenykedett. 15 éve magánnyomozó. 2013-ban tagja lett az Országos Kriminalisztikai és Detektív Egyesületnek. Mindvégig magáénak érezte az Egyesület értékeit, tagságára büszke volt. Az OKDE szinte minden rendezvényének lebonyolításában részt vett, azt támogatta, segítette. Legutóbb az V. Soroksári Önkormányzati Horgászversenyen egyesületünk hírnevét öregbítve, vezetésével az OKDE csapata II. helyezést ért el.

Vizler Róbert

Búcsúztatására 2014. augusztus 14-én került sor Koroncón a Szent Anna-templomban. Sallay Károly elnök és Dr. Ferenczy Zoltán alelnök az OKDE képviseletében búcsúztatta, majd rótta le kegyeletét Vizler Róbert ravatalánál.

Sorminta… Mi (is) a Police café?

Dr. Molnár Kata írása

Budapest, 2014. június 07.

 

Pár napja az Országos Kriminalisztikai és Detektív Egyesület Detektív Nyílt Műhelyében tartottam egy előadást „Biztonság, bűnmegelőzés… kommunikáció” címmel. Az OKDE ugyanis a következő időszakban a bűnmegelőzés terén is szeretne a nagyobb nyilvánosság elé állni, s keresi a módját annak, hogyan tehetné ezt minél hatékonyabban. Ezért két fő témát érintettem. Az egyik az a közelmúltban egy rendészeti tudományos pályázaton második helyezést elért dolgozatban feltett kérdés, hogy mitől hatékony egy-egy bűnmegelőzési módszer, illetve lehet-e bármelyikre is azt mondani, hogy az a leghatékonyabb. A szerző a rendőrségi bűnmegelőzés terén meglehetősen tapasztalt Medve Judit, a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Alosztályának vezetője, akinek díjnyertes pályaműve hamarosan a Magyar Rendészetben is megjelenik majd. Érdemes odafigyelni a példákkal gazdagon illusztrált megállapításaira, gondolataira, mert sokat tanulhat belőle a szakma.

Dr. Molnár Katalin

Példaértékű támogatás

Budapest, 2014. június 07.

 

Az Országos Kriminalisztikai és Detektív Egyesület elnöksége első ízben döntött egyesületi tag számára elismerés adományozásáról. Öröm volt ez az elnökség számára is, hiszen az OKDE részére nyújtott példaértékű, rendkívül önzetlen támogatásáért vehette át ünnepélyes keretek között az emléktárgyat Naszvadi Antal a Detektív Nyílt Műhely előadásán. Nem véletlen a helyszín…

Naszvadi Antal, OKDE

Közgyűlést tartott az OKDE

Budapest, 2014. május 20.

 

2014. május 20-án évi első rendes közgyűlését tartotta meg az Országos Kriminalisztikai és Detektív Egyesület a Magyar Sajtóházban.Sallay Károly elnöki megnyitóját és köszöntőjét követően dr. Ferenczy Zoltán az OKDE ügyvivő alelnöke „Eredményeink és sikereink” címmel beszámolt a tagságnak a legutóbbi közgyűlés óta eltelt időszakról, az OKDE 2013-ban végzett tevékenységéről. Az elnökség és a testületek beszámolóját követően a közgyűlés döntött a 2013. évi költségvetés végrehajtásáról szóló beszámoló és a 2014-es év költségvetésének elfogadásáról.

Sallay Károly, OKDE

A közgyűlés megvitatta az OKDE Etikai és Magatartási Kódexére vonatkozó előterjesztést, melyet a tagság egyhangúlag megszavazott.

Szent György napján is kiemelt téma a bűnmegelőzés

Budapest, 2014. április 26.

 

2014. április 26-án megrendezésre került IV. Rendőr-és Tűzoltó napon, Budapesten a Városligetben Dr. Garamvölgyi László r. dandártábornok a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács kommunikációs igazgatójával készült interjúnk.

IV. Rendőr-és Tűzoltó nap

Budapest, 2014. április 26.

„Egy nagyon jól sikerült, nagy érdeklődés mellett lezajlott rendezvényen túl” értékelte Sallay Károly az OKDE elnöke az Egyesület bemutatkozást a IV. Rendőr-és Tűzoltónapon. Az esős nap ellenére sok látogatót vonzott az ünnepi esemény. Az OKDE sátrában mind szakmabéliek, mind az érdeklődő látogatók nagy számban fordultak meg. Lehetőség nyílt rendkívül jó hangulatú, baráti, szakmai műhelybeszélgetésekre.
IV. Rendőr- és Tűzoltónap

Pozsonyban tárgyaltak a V4 küldöttségei

Szlovákia – Pozsony, 2014. február 22.

Pozsonyban folytatta munkáját a Visegrádi V4 Detektívek Együttműködése, mely a múlt évben kezdte meg működését az Országos Kriminalisztikai és Detektív Egyesület kezdeményezésére. A tanácskozáson a delegációk áttekintették a Visegrádi V4 Detektívek Együttműködésének jövőbeni stratégiáját…

Visegrádi V4 Detektívek Pozsonyban

Luxusszállodák biztonsági buktatói

Szerző: Csonka József

Budapest, 2014. február 03.

 

A hatékony szállodai biztonság egy komplex feladat, mely magába foglalja az élőerős védelem együttes működését a különböző biztonságtechnikai rendszerekkel, eszközökkel. Csakis így, egy egészet alkotva lehet eredményes.

Kinek fontos a szálloda biztonsága? Mindenkinek, aki kapcsolatban van a szálloda működésével. Tulajdonosoknak, üzemeltetőknek, dolgozóknak és természetesen elsősorban a vendégeknek, hiszen ők azok, akik biztosítják a szálloda működését, létét. Laikus emberek egyáltalán nem, de még egy szakember – aki nem ezen a területen dolgozik – sem gondolná, hogy mennyire fontos a vendégeknek, illetve a beutaztató cégeknek a biztonság. A beutaztató cégeknek külön szakemberük van, aki eljön pl. Amerikából egy szerződés megkötése előtt, és a sok egyéb, az üzletet befolyásoló tényező mellett a biztonsági színvonalat is ellenőrzi. Hozza magával (vagy elküldi e-mailben) a formanyomtatványát és pipál. Ezen akár el is lehet bukni egy előnyös szerződést.

 

A Virág utcai óvodába vitte ajándékait az OKDE Télapó

Budapest, 2013. december 7.

Egyesületünk tagjaitól érkezett nemes és önzetlen felajánlásokból a karácsonyi jótékonysági ajándékozáshoz képességfejlesztő, korszerű, kreatív játékokat vitt az OKDE Télapója az újpesti Virág utcai óvoda kis lakóinak, melyet az óvodapedagógusok szempontjai, kérései alapján szereztünk be egy lakberendezési világcégtől. Szó szerint nem volt könnyű dolga a Télapónak, hiszen az ajándékok súlya elérte az 50 kg-ot. A csoki télapót és a temérdek szaloncukrot a BONBONETTI CHOCO Kft. vezérigazgatója Sánta Sándor úr, Sallay elnök úr személyes jó barátja ajánlotta fel, melyet ezúton is köszönünk!

Élmény volt a sok gyerkőc között lenni, jó volt újból egy picit gyereknek lenni. Köszönjük a lehetőséget a Virág utcai óvoda vezetőjének, pedagógusainak.

Együttműködés a Török Magánnyomozó Szövetséggel

Budapest, 2013. november 09.

 

Az Országos Kriminalisztikai és Detektív Egyesület meghívására Budapestre érkezett a Török Magánynyomozók Szövetségének (ÖZEL DEDEKTIFLER DERNEGI – TÜRKIYE ÖDD) küldöttsége, İsmail YETİMOĞLU a szövetség elnökének vezetésével, hogy részt vegyen a Visegrádi V4 Kriminalisztikai Kongresszuson, ahol annak díszvendégei voltak. A török delegáció tagja volt még Ayla YORULMAZ az ÖDD alelnöke, Av. Murat Yusuf SÖYLEMEZ főtitkár és Av. Raziye Oya SÖYLEMEZ a szövetség jogtanácsosa.

Visegrádi V4 Kriminalisztikai Kongresszus

Budapest, 2013. november 09.

Első alkalommal került sor Budapesten a Visegrádi V4 Kriminalisztikai Kongresszusra, ahol állami mintára a részt vevő országok magánnyomozó szervezeteinek részvételével megalakult a Visegrádi V4 Detektívek Együttműködése.

DETEKTÍV NYÍLT MŰHELY 2013 – 2014

Budapest, 2013. szeptember 26.

 

Tisztelt Tagtársak, Kedves érdeklődők, Kedves Barátaink!

 

Örömmel jelentjük, hogy a Detektív Nyílt Műhely 2013-2014 oktatási év, tanéve 2013. október 05-én kezdetét veszi. Többen izgatottan kérdezték mikor indul az oktatás sorozat, milyen témákkal rukkolunk elő, kik lesznek az előadóink. Megnyugtatunk mindenkit, hogy a szakmai igazi mesterei teszik tiszteletüket nálunk, hogy ismét lenyűgözzenek mérhetetlenül gazdag szakmai élettapasztalatukkal, személyiségükkel. Idén ügyészek, ügyvédek, több Egyetemi tanár, docens, tanársegéd, rendőr főtiszt, tábornok lesz előadónk. Két előadónk a Magyar Tudományos Akadémiáról érkezik egyenesen hozzánk, és tesz örömmel felkérésünknek eleget.

A 2013 – 2014 oktatási évad mottója: a “SZEMÉLY ÉLET és VAGYONVÉDELEM”. Kitérünk a birtokvédelmi anomáliákra is, csakúgy, mint az előző évadban most is a rendszeresen előadásunkon megjelenő érdeklődőink szakdolgozatkésztésre és szóbeli védésre kapnak lehetőséget. A sikeresen vizsgázók elismerésül Egyesületünk legmagasabb szakmai minősítésében részesülnek, melyről oklevelet állítunk ki részükre „DETECTIVE ADVANCED TRAINING“. A magas és szigorú szakmai követelményeknek 2013.-ban 4 fő tagtársunk tett eleget.

 

No de lássuk csak mi lesz ősszel a palettán!

 

Első előadásunk immár rendhagyó módon Dr. Bócz Endre ny. Fővárosi főügyész Úr indítja a BTK hatályos változásaival (Általános rész). Az előadás témája terjedelmében 2 előadást igényel, ezért lesz második rész is (különös rész).

Detektív Nyílt Műhely

A kamaszkor szerepe a fiatalkori bűnözés kialakulásában Dr. Bilkei Pál szakpszichológus, kriminál pszichológustól hallgathatjuk. Egy rendkívül érzékeny területre kalauzol el Bilkei Pál előadása, mely megpróbálja feltárni a felnőtté válás legkritikusabb szakaszát, a kamaszkort, a fiatalkori bűnözés szemszögéből, firtatva a szülő, a tanár és a társadalom felelősségét.

Várunk minden érdeklődőt szeretettel! Tagjainknak a részvétel továbbra is kedvezményes. Újdonság a kedvezményes előfoglalás, valamint a diák belépők bevezetése, mely jelképes 1.000 Ft-os áron lesz elérhető, érvényes diákigazolvány bemutatása mellett. Előadásaink nyitottak. Cégvezetők, bűnügyi tudósítók, újságírók jelentkezését is várjuk. Előzetes bejelentkezés ajánlott, mivel a férőhelyek száma korlátozott.

Komoly szakmai programmal készül az OKDE az új oktatási tanévre

Budapest, 2013. szeptember 18.

 

A nyári szünet végeztével több oktatási Intézmény, társadalmi szervezet készül az új oktatási, képzési tanévre. Nem történik ez másként az Országos Kriminalisztikai és Detektív Egyesületnél sem. Az Egyesület Szakmai alelnökénél érdeklődtünk, mi várható az Egyesület 2013 – 2014-es oktatási évében?

OKDE DNYM

Átadták a Kossa- Magyary az „Év Detektívje” emlékdíjat

Budapest, 2013. június 09.

 

Kiemelkedő teljesítménye miatt feltétlenül meg kell említeni Pándi Ákos az Országos Kriminalisztikai és Detektív Egyesület tagjának „AZ ÉRME HARMADIK OLDALA, avagy gondolatok az áfa-csalásos ügyek járulékos bűncselekményeivel kapcsolatos magánnyomozásokról” című igényes és színvonalas pályaművének értékes voltát. Pándi Ákos kimagasló teljesítményéért Kossa- Magyary oklevelet vehetett át dr. Herold Károlytól.

Dr. Herold Károly

FEDERPOL 57. kongresszusa, IKD kihelyezett ülése, Róma – Tivoli Therme

Róma, 2013.május 23-25.

 

Kellemes kora nyár fogadta az örök város, Róma északkeleti szeglete mellett található Tivoli Therme településén a FEDERPOL 57. kongresszusára és a Nemzetközi Detektív Egyesület (IKD) kihelyezett ülésére érkező résztvevőket, vendégeket, meghívottakat. A rendezvény színhelyéül a rendezők a Grand Hotel Duca d’ Este hotel kongresszusi termét választották, az alig 10 km-re fekvő Tivolitól, annak csodálatos a XVI. században épült palotájától. Rendkívül impozáns hotel, profi kongresszusi helyszín, mely biztosította a rendezvény amúgy is kimagasló szakmai színvonala mellett azt az atmoszférát, mely a háromnapos rendezvényt igazán mesterivé varázsolta.

Sallay Károly

ABI 100 – WAD – IKD kongresszus, London

London, 2013. április 26.

 

London adott otthont 2013. április 25-e és 28-a között a Nemzetközi Detektív Egyesület (IKD) és a Nyomozók Világszövetsége (WAD) küldöttgyűlésének, melyre a világ minden részéről érkeztek detektívek. A nemzetközi találkozókhoz szorosan kapcsolódik a Brit Nyomozók Egyesületének (ABI) 100 éves jubileumi ünnepségsorozata. Az eseményen az Országos Kriminalisztikai és Detektív Egyesület is képviseltette magát. Az eseményről az OKDE hivatalos Facebook oldalán élőben, a helyszínről tudósított Sólyom László Zoltán az OKDE elnöki tanácsadója, egyben a delegáció vezetője.

Sólyom László és Tony Imossi

 

KRIMINÁLIS TÉLAPÓ 2013

Budapest, 2013. december 23.

Egyesületünk az OKDE első ízben rendezte meg hagyományteremtő Télapó ünnepségét, mindannyiunk és gyermekeink, unokáink legnagyobb örömére. Szép számmal érkeztek gyermekek, akik felettébb kíváncsiak voltak, hogy Télapó mit vajon mit rejteget a zsákjában? Az izgalommal várt esemény emelkedett hangulata mindannyiunk szívét melegséggel árasztotta el.

Horgászverseny IPA BRFK 2013

Budapest, 2013. augusztus 31.

Örömmel tett eleget az OKDE az IPA BRFK hagyományőrző horgászversenyre történt meghívásnak. A verseny a Joker horgásztavon zajlott, ahol számos profi induló csapat mellett is sikerült szép eredményt elérnie az OKDE horgászcsapatának.IPA BRFK horgászverseny 2013

Magyar magánnyomozó az Osztrák Detektív Szövetség soraiban

Budapest, 2013. július 12.

 

Nem mindennap történik meg, hogy az 1949-ben alapított, nagy hagyományokkal rendelkező Osztrák Detektív Szövetség soraiba magyar detektív lép, ráadásul egy „OKDÉS” kopó. Az Osztrák Detektív Szövetségbe (ÖDV) történt tagfelvételének alkalmából beszélgettünk Horváth Lajos úrral, az Országos Kriminalisztikai és Detektív Egyesület tagjával.