Egységes Tudományos Törvényes

Budapest , 2016. május 24.


Első ízben került átadásra az OKDE által alapított Georges Simenon – OKDE emlékdíj, a MÚOSZ Sajtóházban, melyet Dr. Herold Károly vehetett át kiemelkedő szakmai és az OKDE tevékenységét támogató munkásságáért.  

Dr. Herold Károly a Georges Simenon emlékdíj plakettjével

Az emlékdíjat kizárólag rendkívüli teljesítmények elismerése igényének felmerülésekor adományozzák olyan természetes személyeknek, akik az OKDE hírét és elismertségét növelték kimagasló személyes teljesítményükkel. Ilyen teljesítmény lehet szakmai – kriminalisztikai vagy magánnyomozói -, kutatási, oktatási, publikációs, sportolói, valamint az egyesület munkáját támogató tevékenység.

Georges Simenon Liège-ben született, francia nyelvű belga író. 1919 januárjában a mindössze tizenhat éves Simenon munkát vállalt a Joseph Demarteau által jegyzett „Gazette de Liège” című újságnál. Így nyílt lehetősége megismerni a város sötétebb oldalát, beleértve a politikát, a szórakozóhelyeket, olcsó szállodákat. Szintén e munkája révén nyílt lehetősége bűnügyeket, rendőrségi nyomozásokat és Edmond Locard kriminológus rendőrségi technikákról szóló előadásait is megismerni. Leginkább Maigret felügyelő nyomozásairól szóló 75 regénye és 28 novellája miatt ismerik. A sorozat első regényét, a Pietr-Le-Letton (Pietr, a lett) címmel 1931-ben írta. Az utolsó a Maigret et M. Charles (Maigret és Monsieur Charles) 1972-ben jelent meg.

A Maigret regényekből több film, filmsorozat is készült. Az első film 1932-ben készült el a La nuit du carrefour (Az útkereszteződések éjszakája) címmel. Könyveinek számos filmadaptációja készült, ezek közül érdemes kiemelni Tarr Béla 2007-ben készült „A londoni férfi” című filmjét. A film főhőse, Maloin, egy kikötői pályaudvaron dolgozó magányos váltóőrt – aki egy gyilkosság véletlen szemtanújaként morális problémákkal szembesül.

Fotó: okdEPRESS