Egységes Tudományos Törvényes


London, 2013. április 28.







Fotó: OKDEpress

100 éves az Angol Detektív Egyesület – (ABI) WAD és IKD kongresszus


London adott otthont 2013. április 25-e és 28-a között a Nemzetközi Detektív Egyesület (IKD) és a Nyomozók Világszövetsége (WAD) küldöttgyűlésének, melyre a világ minden részéről érkeztek detektívek. A nemzetközi találkozókhoz szorosan kapcsolódik a Brit Nyomozók Egyesületének (ABI) 100 éves jubileumi ünnepségsorozata. Az eseményen az Országos Kriminalisztikai és Detektív Egyesület is képviseltette magát. Az eseményről az OKDE hivatalos Facebook oldalán élőben, a helyszínről tudósított Sólyom László Zoltán az OKDE elnöki tanácsadója, egyben a delegáció vezetője.

Az eseménysorozat kiváló lehetőséget biztosított a küldöttség és annak vezetője Sólyom László részére, hogy személyes négyszemközti megbeszéléseket folytathasson, mindamellett, hogy számos kétoldalú tárgyaláson vett részt. Így rögtön az első napon Sólyom úr Bob Heales úrral a WAD (World Association of Detectives) elnökével, valamint Matthias Willenbrink úrral a WAD német alelnökével folytatott tárgyalásokat Áttekintették a nagy múlttal rendelkező 1925-ben alapított szervezethez történő csatlakozás lehetőségeit, feltételeit, továbbá egyeztettek a WAD és az OKDE közötti kapcsolat kialakításának lehetőségeiről. „Megállapodás született, hogy párbeszédet kezdünk az OKDE és szervezetük között. Az együttműködésre számos „eset” ad okot. Egy rendkívül közvetlen, udvarias megbeszélés volt”, számolt be Sólyom László.

Az esti fogadás a Lordok Házában volt, ahol az OKDE delegációja sikeres megbeszélést folytatott az olasz delegáció tagjaival Laura Giulianival és Alberto Biancofioreval. Ennek eredménye, hogy a két szervezet mielőbb tárgyalóasztalhoz kíván ülni a lehetséges együttműködési formák megvitatásának érdekében. A belga küldöttséggel folytatott informális megbeszélésen minkét fél nyitottságának adott hangot a további lehetséges együttműködés tekintetében. Sólyom László a küldöttség vezetője elmondta, „megelégedésemre szolgál, hogy a németek is keresik az OKDE-val a kooperációs lehetőségeket”. A parlamenti fogadás a Temze partján volt, ahol egymást követték a tárgyaló delegációk.

Sólyom László rendkívül eredményes kétoldalú megbeszélést folytatott Tony Imossi az ABI elnökével az IKD főtitkárával, majd Siti Naidu korábbi WAD elnökasszonyával. Az OKDE delegációját fogadta Lord Brian Mackenzie a rendezvény házigazdája is.

Hosszú várakozás előzte meg az év nyomozója „ZENA SCOTT ARCHER AWARD” cím átadását. Önmagában a döntés is sokat váratott magára, majd az azt követő pályaművek ismertetése is 2 órát vett igénybe. Így ismertették mind az 5 jelölt legérdekesebb nyomozással kapcsolatos esetét.

Az esemény gálaestjén Sólyom László átadta Tony Imossi úrnak a 100 éves Brit Nyomozó Egyesület (ABI) elnökének, az IKD főtitkárának az OKDE zászlaját, egyúttal szervezetünk nevében kívánt sok sikert további munkájukhoz.