Egységes Tudományos Törvényes

Gambia, Banjul, 2015.  február 25

Hivatalában fogadta Dr. Gulyás Gáspárt az OKDE külügyi testületének elnökét Benjamin Wilson a Gambiai Rendőri Erők főkapitánya és Abdoulie Sanyang a rendőri erők gazdasági igazgatója. A személyes hangvételű, rendkívül jó légkörben zajlott tárgyaláson a felek megvizsgálták az együttműködés lehetőségét, áttekintették a bűnmegelőzés területén rendkívül szerteágazó feladatok körét.

Gulyás Gáspár Benjamin Wilson és Abdoulie Sanyang urak társaságában



A látogatás alkalmával Dr. Gulyás Gáspár az OKDE képviseletében átadta az OKDE plakettjét Abdoulie Sanyang a gambiai rendőri erők gazdasági igazgatójának. A tárgyalássorozat záró akkordjaként az OKDE küldöttsége Gambia függetlenségének 50. évfordulója alkalmából rendezett ünnepi fogadásra volt hivatalos.

Gambia a kontinentális Afrika legkisebb területű és szinte teljesen sík állama, Nyugat-Afrikában fekszik, a partvidéken a széles torkolattal az Atlanti-óceánba ömlő Gambia folyó deltája található, legmagasabb pontja: 48 m. A térségről szóló legkorábbi feljegyzések 9-10. századi arab kereskedőktől származnak. Gambia mai területét a portugálok 15. század közepén fedezték fel. A terület akkori legnagyobb „értékéért” a hírhedt rabszolgapiacért angolok, franciák és hollandok is harcoltak. 1885-ben válik önálló gyarmattá. Az Egyesült Királyságtól függetlenné 1965. február 18-án válik. Mivel a korábban létrejött „megrajzolt” határok etnikailag és gazdaságilag is egy összetartozó részt vágtak el, ezért Szenegál és Gambia egyre inkább testvéries politikát folytatott egymással. Ennek eredménye 1982. évben Szenegambia létrejötte volt. 1989-ben a föderáció tiszavirág életét követően megszűnik. Ezt követően a két ország együttműködési szerződést ír alá. 1994-ben katonai puccs volt az országban, majd 1996-ban megalkották az ország új alkotmányát és választásokat tartottak.

Fotó: OKDEpress