Egységes Tudományos Törvényes


Budapest, 2014. szeptember 18.

A riport Krázsik Józseffel az Országos Kriminalisztikai és Detektív Egyesület szakmai alelnökével készült

A nyári szünet végeztével több oktatási Intézmény, társadalmi szervezet készül az új oktatási, képzési tanévre. Nem történik ez másként az Országos Kriminalisztikai és Detektív Egyesületnél sem. Az Egyesület Szakmai alelnökénél érdeklődtünk.

Alelnök Úr! Folytatódik idén is a tavalyi tanévben méltán sikert aratott szakmai oktatás sorozat?

Igen, idén is nagyon komoly szakmai programmal szeretnénk meglepni a tisztelt nagyérdeműt. Idén több fiatal részvételére számítunk. Kialakítottunk egy kedvezményes részvételi programot. A hűséget, lojalitást jutalmazzuk. Szeretnénk mennél több hölgyet is bevonni rendezvényeinkbe.
Szeptember közepétől a „Detektív Nyílt Műhely“ szakmai előadás sorozat újra indul szakértők, szakspecialisták, ügyészek, ügyvédek, rendőrök, köztiszteletben álló előadók közreműködésével. Az előadás sorozat fő témája a megváltozott Büntető törvénykönyv, illetve az ebből adódó egyéb változások büntető, polgári jogi vonatkozásai, gyakorlati alkalmazási feltételrendszere lesz.


Mégis mire számíthat a tisztelt érdeklődő kicsit konkrétabban?

A magán és személyi tulajdont illetve annak védelmét fogjuk alaposan körbejárni, valamint a másik nagy terület a birtokvédelmi ügyek pro és kontra, jogi esettanulmányok, joghézagok, azok feloldásának lehetőségei lesz majd. Természetesen kriminalisztikai, kriminológiai oktatási témáink szintén várják a tisztelt érdeklődőket, hiszen a 2012-es képzési sorozatban is óriási siker volt a témával kapcsolatos előadássorozat.
Kinek szól az OKDE – Egyesület képzési programja?
Mint ahogy anno az alapötletet lefektettük céljaink, egy mindenki számára nyitott szakmai előadás sorozatot terveztünk. Egyetemi hallgatóktól kezdve aktív bűnüldözőkön keresztül, a magándetektív szakma képviselőin át, a már nyugállományban lévő egykori detektívekig bezárólag. Szívesen várunk hétköznapi embereket is, csakúgy, mint újságírókat, ügyvédeket, ügyészeket, oknyomozó újságírókat, esetleg szaklapok szerkesztőit.

Nekem már sok szakmai végzettségem van, miért lenne ez a képzés számomra hasznos? – ilyen és ehhez hasonló kérdéssel Alelnök úr nyílván találkozott már?

A világ körülöttünk folyamatosan változik. Változnak a jogi normáink, változik gazdasági helyzetünk. Változnak a bűnelkövetési módok és változnak a felderítési nyílt és operatív módszerek, technikai eszközök is. Képzésünk, egy folyamatosan egymásra épülő, tervezett tematika alapján kivitelezett, oktatási évekre bontható, haladó szakmai kiképző program. A képzésünkben folyamatosan résztvevő személyek lehetőséget kapnak a tanév végén szakdolgozatírásra, majd védésre. A minősített hallgatók EU PASS irányelveknek megfelelő minősítési rendszer alapján „DETECTIVE ADVANCED TRAINING“ -en az elért szinten megfelelt minősítést kapnak, mely szakmai tevékenységük kifejtése során a későbbiekben magas presztízs értékű elismertséggel bír számukra.
Jelenleg 10-nél kevesebb magándetektív rendelkezik az Országban ilyen minősítéssel. Egy végzett tagunk augusztustól Angliában tevékenykedik életvitelszerűen.

Hol olvashatunk az Egyesület programjairól?

Érdemes Facebook oldalunkat követni (https://www.facebook.com/kriminalisztika), ahol a hasznos információk, több hazai és nemzetközi hír, aktualitás, érdekesség és a szakmai programok folyamatos ismertetése mellett étékes nyereményjátékok is zajlanak. Aki konkrétabb dolgok iránt is érdeklődne, annak ajánlott honlapunkra látogatnia (www.okde.hu) ahol, naprakész tájékoztatást kaphat szakmai rendezvényeinkről, társadalmi tevékenységünkről, szerepvállalásunkról.

Mit hoz a jövő? Milyen közeli tervek vannak napirenden?

Mindenképpen a képzést szeretnénk egyre szélesebb körben elérhetővé tenni. Fejlesztés alatt van prevenciós (közlekedés, közbiztonság, adat-személyiségi jogi védelem) programsorozatunk óvodásoknak, óvodai pedagógusoknak, iskolásoknak és iskolás szülőknek. Terveink között szerepel a nyugdíjas korúak kiszolgáltatottságának csökkentése, tudományos, tudatos viktimológia elvek alkalmazása alapján, de ezekről a programokról egyelőre még korai lenne konkrétan nyilatkoznom. Felállítás előtt áll a tudományos kutatási és oktatási testületünk, valamint a vidéki régiók központjainak kijelölése, azok megerősítése.
Kiemelt terveink között szerepel a 2014-es évben elsősorban a vidéki pártoló tagok, rendes tagok, cégek tagságának a növekedését elősegíteni, nem elhanyagolva a budapesti szimpatizánsokkal történő kapcsolattartást sem. Külkapcsolatainak külön szakértő műhely koordinálja, építi. A közeljövőben kerül megrendezésre a Visegrádi (V4) Kriminalisztikai Kongresszus, melynek elsőként hazánk ad otthont, a szakmai szervezést, bonyolítást kizárólag Egyesületünk szakemberei végzik. Nemzetközi szakmai programunk megvalósítását minden esetben a következetesen megtervezett és az Elnökség által jóváhagyott program szerint végezzük. Elsősorban Európán belül szeretnénk meghatározó szerepet betölteni a kriminalisztikai és magándetektív Egyesületek táborában, ugyanakkor nem zárkózunk el a tengeren túli szakmai kapcsolatok kiépítésétől, a többi legyen egyelőre titok.

Köszönöm a beszélgetést, a tervek megvalósulásához sok sikert kívánok!