Egységes Tudományos Törvényes


Visegrádi V4 Detektívek tanácskozása, Spala

Lengyelország – Spala, 2017. április 06.


A Visegrádi V4 Detektív Együttműködés tanácskozására került sor Lengyelországban, Spala városkában. A konferenciák helyszínéül is szolgáló üdülőközpontban az OKDE delegációját Sallay Károly elnök vezette. Útjára elkísérte Dr. Gulyás Gáspár az OKDE külügyi testületének elnöke. A tanácskozást a Visegrádi V4 Detektív Együttműködés lengyel tagja a PIO kezdeményezte és szervezte meg.

Visegrádi V4 Detektív Együttműködés, Spala
A Pilica folyó mellett fekvő Spala Erdőben találhatók Konewkaba és Jeleńbe II. világháborús német bunkerei, amelyekben a háború ideje alatt szerelvényeket tárolt a német hadsereg. Az építmények jellegüknél fogva hatalmasak, így a jeleń-i 355 méter hosszú, illetve a konewkai 380 méter hosszú bunkerek. A bunkereket eleinte a törzsvonatok megvédésére használták, később azonban az áruszállító vonatoknak is védelmet nyújtott. Emellett a közeli üzemekből származó anyagokat is ott raktározták el.

Visegrádi V4 Detektív Együttműködés, Spala
A megbeszélésen szó esett az együttműködés jövőjéről, közelebbi és távolabbi feladatairól. A résztvevő tagországok delegációi megvitatták a Visegrádi V4 Detektív Együttműködés bűnmegelőzésben vállalható szerepét, valamint véglegesítettek Vlagyimir Abraham és Lorant Lazar kezdeményezésére az általuk képviselt cseh szervezet partneri csatlakozását.Fotó: OKDEpress

Aláírták Visegrádi V4 Detektívek Együttműködés alapdokumentumát

Lengyelország – Varsó, 2014. május 30.


Hat hónappal a Visegrádi V4 Detektívek Együttműködésének budapesti alakuló ülését követően a mai napon Varsóban ünnepélyes külsőségek mellett sor került az Együttműködés alapdokumentumának aláírására.


Ünnepi beszédében Sallay Károly, az Országos Kriminalisztikai és Detektív Egyesület elnöke, a magyar delegáció vezetője kiemelte: „a V4 Együttműködés az elmúlt 20 évben sokszor bizonyította fontosságát, szerepét, s napjainkra fontosabb, mint e négy ország európai uniós csatlakozása előtt volt. Megmutatta a társadalmi szervezetek számára az együttműködésben rejlő erőt, annak rendkívüli előnyeit. E jól kijárt út most a kriminalisztika, azon belül is a detektív szakma képviselői számára kínál lehetőséget. 

Visegrádi V4 Detektív Együttműködés, Varsó

Az együttműködés támogatást nyújt a határokon átívelő mindennapi munkánkban, hozzájárul nemzetközi szintű szakmai fejlődésünkhöz, segíti a tagállamok alapító szervezeteit az Európai Unión belüli közös szakmai érdekérvényesítésükben. A most aláírt alapdokumentum megnyitja az utat a közös álom megvalósítása előtt, elkezdődhet a kollektív érdemi munka.”

Visegrádi V4 Detektív Együttműködés, Varsó