Egységes Tudományos Törvényes


Megbízólevél átadása 

Budapest, 2016. november 05.


Ünnepélyes keretek között Sallay Károly Egyesületünk elnöke átadta az OKDE megbízólevelét Dr. Gulyás Gáspár részére, aki a Gambia Köztársaságban, Banjulban vezeti mostantól az Országos Kriminalisztikai és Detektív Egyesület külképviseletét.


Kalmár Árpád kitüntetésben részesült

Budapest, 2016. november 04.

Kalmár Árpád

Dr. Simicskó István Honvédelmi Miniszter a „honvédelem ügye érdekében” kifejtett munkásságáért Nemzeti Ünnepünk alkalmából a Honvédelemért Kitüntető Cím III. fokozatát adományozta Kalmár Árpád az OKDE Sport- és Életmód Testületének elnöke részére.

25 éves az IPA Magyar Szekciója 

Budapest, 2016. szeptember 10.


25 évvel ezelőtt 1991 novemberében, Új-Zélandon nyert felvételt a Nemzetközi Rendőrszövetséghez (International Police Association) tartozók nagy családjába az IPA Magyar Szekciója. E negyedszázados jubileum alkalmából 2016. szeptember 5-10 között barátság-hetet rendeztek, melynek egyik kiemelkedő eseménye volt a jubileumi ünnepség, melyen a Magyar Szekció egykori alapítói is jelen voltak, így az OKDE elnöke Sallay Károly is. A rendezvényen 17 ország IPA küldöttsége vett részt.


Szexuális bűncselekmények nyomában 

Budapest, 2016. május 21.

Dr. Martinkó Károly

Az előadás adhock témája az idei tervek között nem szerepelt, azonban úgy gondoltuk, hogy a társadalmat joggal felháborító nemi erőszak bűncselekménye és annak nyomozása hallgatóink számára is érdekes lehet. Mi motiválja az elkövetőket, milyen halaszthatatlan nyomozati cselekményekre van szükség, mennyi idő van a sikeres felderítésre?

VI. Rendőr- és Tűzoltónap

Budapest, 2016. április 23.


Idén hatodik alkalommal, hagyományosan Budapesten a Városligetben került megrendezésre közösen a Rendőrség és a Katasztrófavédelem ünnepe. A Rendőrnapot 1992 óta rendezik meg, minden évben április 24-én (illetve az azt követő szombati napon) Szent György napján. Szent György a Magyar Rendőrség védőszentje (április 24.), míg Szent Flórián a Tűzoltóké (május 04.).

Budai pincészet 

Kecskemét, 2016. március 16.


A „Budai pincészet” idén is remekelt. Az elmúlt évben tagtársainkat az OKDE Csipke pálinkája tartotta lázban. Az idén újabb zseniális ötlettel öregbítette a Budai pincészet egyesületünk hírnevét, az OKDE whisky válogatásával, Frank Sinatra filmjeinek hangulatát megidézve. 

Budai József


Detektívek adventi hangulatban 

Budapest, 2016. december 03.


Mint azt az idei oktatássorozat beharangozójában már említettük ebben az évben a Detektív Nyílt Műhely előadásainak a Benczúr Ház ad otthont, egykori nevén az „Egyedi-palota”, mely a XIX. század végén épült, egy időben az Andrássy út környékének villanegyedeivel. Az épület terveit Marmorek Oszkár műépítész készítette. Az első tulajdonos – Egyedi Lajos – halálát követően az épület a Magyar-Itáliai Bank tulajdonába került. A banktól az ingatlant 1930-ban vásárolta meg a Magyar Királyi Posta Jóléti Alapja, hogy egyesületeinek otthont teremtsen.

II. OKDE Sakkverseny – 2016

Budapest, 2016. november 05.


Kellemes őszi délelőtt az Országos Kriminalisztikai és Detektív Egyesület szervezésében november 05-én megrendezésre került a II. OKDE Sakkverseny, csapatversenye. Meghívott vendégeink között volt Dr. Garamvölgyi László r. dandártábornok a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács kommunikációs igazgatója, Kálmán Zsuzsa az Apák az Igazságért Egyesület újságírója és Dr. Martinkó Károly nyá. r. ezredes a Magyar Rendőr újság egykori főszerkesztő helyettese.

45 éves a rendészeti felsőoktatás 

Budapest, 2016. szeptember 28.


Szeptember 28-án a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Karon a rendészeti felsőoktatás 45. évfordulója alkalmából rendeztek ünnepi szenátusi ülést, melyre meghívást kapott az Sallay Károly az OKDE elnöke is.

X. GLOCK Kupa Magyarország – Jubileumi lövészverseny 

Budapest, 2016. szeptember 24.


Idén a sorrendben 10. alkalommal került megrendezésre a Glock Kupa Magyarország elnevezésű lövészverseny, melynek hagyományosan a gyáli „Gemini lőtér” adott otthont. Az eseményen immár harmadik alkalommal vehettünk részt és a legeredményesebb debütáló versenyzőt az OKDE különdíjával jutalmaztuk.

OPEN-MINDED DETECTIVES 2016 – 2017 

Budapest, 2016. szeptember 18.


Az OKDE megalakulása óta minden évben – ahogy eddig is tapasztalhattátok, tapasztalhatták – más-más fontosnak tartott gondolat és téma köré csoportosítjuk a Detektív Nyílt Műhely elnevezésű oktatási programunkat. Ezt az elvet követve a 2016-2017 oktatási év jelmondatául az „OPEN-MINDED DETECTIVES” címet választottuk, annak a tapasztalatnak és ténynek az alapján, mely szerint a magánnyomozók széles látókörű, új gondolatokra nyitott gondolkodású, fogékony emberek.

picurOKDE – bűnmegelőzés, társadalmi felelősség új formában 

Dunakeszi, 2016. május 27.


Szülői megkeresésnek tett eleget az OKDE péntek délelőtt. Budai József az Országos Kriminalisztikai és Detektív Egyesület bűnmegelőzési program trénere, osztályfőnöki óra keretében képzést tartott a Dunakeszi, Széchenyi István Általános Iskola, 1A osztályos tanulói számára.

OKDE közgyűlés 2016 

Budapest, 2016. május 24.


Május 24-én, kedden „a Magánbiztonság az Európai migrációs válság tükrében” címmel megtartotta harmadik, rendes éves közgyűlését az Országos Kriminalisztikai és Detektív Egyesület. Rendkívül jó hangulatú, Dr. Garamvölgyi László, Dr. Gulyás Gáspár és Dr. Martinkó Károly kivételes előadásaival fűszerezett közgyűlésnek lehettek részesei a megjelentek. A közgyűlést, Sallay Károly ünnepi köszöntőjével nyitotta meg.

Húsvéti csoki a miklósfai óvodásoknak

Nagykanizsa, Miklósfa, 2016. március 25.


Az Országos Kriminalisztikai és Detektív Egyesület kedveskedett pénteken a Miklósfára járó óvodásoknak. A Miklósfai tagóvoda ligetvárosi gyermekei adtak szívhez szóló műsort a vendégek tiszteletére. „Már látom és érzem, hogy jó helyen vagyunk.” Az egyesület elnöke, Sallay Károly köszönte meg az ajándékműsort az óvodásoknak, majd hangsúlyozta: a többségében magánnyomozókat tömörítő civil szervezet örömmel csatlakozott tagtársuk, Nezdei Csaba kezdeményezéséhez.