Egységes Tudományos Törvényes


Visegrádi V4 Detektív párbeszéd 

Budapest, 2019. október 7.


A Visegrádi V4 Detektív Együttműködés keretében Budapesten bilaterális tárgyalást folytatott a Slovenská Komora Súkromnej Bezpečnosti (Szlovák Magánbiztonsági Kamara – SKSB) és az Országos Kriminalisztikai és Detektív Egyesület küldöttsége. A szlovák delegációt Imrich Vaváček az SKSB elnöke (Pozsony korábbi főkapitány helyettese) vezette. A megbeszélésen felmerült az igény egy egységes magánnyomozói törvény igényére a V4 országainak területén – a teljes cikket itt olvashatja el.


Pozsonyban tárgyaltak a V4 Detektívek küldöttségei 

Pozsony, 2019. április 16.


2019. április 16-án a pozsonyi Barónka Hotelben találkoztak a „Visegrádi V4 Detektív Együttműködés” tagjai. A munkaértekezleten a Cseh Köztársaság, Magyarország, Lengyelország és Szlovákia képviselői áttekintették a V4D eddigi tevékenységét, és megvitatták a V4D jövőjét. A résztvevők egyetértettek abban, hogy növelni kell a kölcsönös tudatosságot azzal kapcsolatban, hogy mi történik az egyes tagállamokban, mind a jogalkotás, mind a V4D-tagok tevékenységei terén – a teljes cikket itt olvashatja el.


Visegrádi V4 Detektív konferencia 

Prága, 2017. február 09.


A Cseh Belügyminisztérium szervezésében Prágában február 09-én harmadik alkalommal tartott konferenciát a Visegrádi V4 Detektív együttműködés szervezete. A konferenciának a Belügyminisztérium adott otthont. A konferencián az európai radikalizálódás, a V4 belüli bűnmegelőzés, valamint a visegrádi országok fegyvertartási törvényei kerültek megvitatásra. – a teljes cikket itt olvashatja el.


Visegrádi V4 Detektívek tanácskozása, Spala

Lengyelország – Spala, 2017. április 06.


A Visegrádi V4 Detektív Együttműködés tanácskozására került sor Lengyelországban, Spala városkában. A konferenciák helyszínéül is szolgáló üdülőközpontban az OKDE delegációját Sallay Károly elnök vezette. Útjára elkísérte Dr. Gulyás Gáspár az OKDE külügyi testületének elnöke. A tanácskozást a Visegrádi V4 Detektív Együttműködés lengyel tagja a PIO kezdeményezte és szervezte meg. – a teljes cikket itt olvashatja el.


II. Visegrádi V4 Detektívek Nemzetközi Konferencia 2015 

Budapest, 2015. május 20-21.


Május 21-én immár második alkalommal került sor Budapesten az Országos Kriminalisztikai és Detektív Egyesület szervezésében a Visegrádi V4 Detektívek Nemzetközi Konferenciájára „Civilek a bűnmegelőzésért” címmel. A konferencia áttekintette az együttműködő visegrádi országok magánbiztonsági helyzetét. A rendezvény résztvevői részletesen megismerkedhettek az országonkénti törvényi szabályozásokkal, az esetleges jogi anomáliákkal. A konferencián részt vevő ukrán delegáció részletes tájékoztatást adott az ukrán magánbiztonság jelen helyzetéről, szóltak a kialakult krími helyzetről. A lengyel kollégák beszámoltak a sikeres lengyel bűnmegelőzési programról, bemutatva annak fontosabb elemeit. A magánbiztonság ezen belül a magánnyomozás lengyel jogi szabályozását hasonlították össze a magyarországi törvényekkel. A Cseh Köztársaságban hamarosan életbe lépő magánbiztonsági törvénnyel kapcsolatosan juthattunk információkhoz Vladimír Abraham a CKDS alelnökének előadásának jóvoltából. A konferencián számos hazai és külföldi egyetem képviseltette magát. Neves előadók tették értékessé a rendezvényt érdekesebbnél érdekesebb témákkal. – a teljes cikket itt olvashatja el.

A V4 Detektívek Prágában találkoztak

Cseh Köztársaság – Prága, 2015. április 27.


A Visegrádi V4 Detektívek Együttműködés magyar (OKDE) elnöki évének lezárásával és az alapdokumentumban rögzített soros elnökséget átvevő lengyel szövetség (Polska Izba Ochrony – PIO) teendőivel, feladataival kapcsolatban – az OKDE kezdeményezésére – 2015. április 27-én információs munkamegbeszélésre került sor Prágában. Részletes tájékoztatást kaphattak a munkamegbeszélés résztvevői az OKDE szakemberei által tervezett „V4 DATABASE” internetes alkalmazás tartalmáról, tervezett működéséről, széles felhasználói igényeket kielégítő lehetőségeiről. Külön témakör volt a felhasználók körének lehetséges kialakítása. – a teljes cikket itt olvashatja el.

Aláírták Visegrádi V4 Detektívek Együttműködés alapdokumentumát

Lengyelország – Varsó, 2014. május 30.


Hat hónappal a Visegrádi V4 Detektívek Együttműködésének budapesti alakuló ülését követően a mai napon Varsóban ünnepélyes külsőségek mellett sor került az Együttműködés alapdokumentumának aláírására.

Ünnepi beszédében Sallay Károly, az Országos Kriminalisztikai és Detektív Egyesület elnöke, a magyar delegáció vezetője kiemelte: „a V4 Együttműködés az elmúlt 20 évben sokszor bizonyította fontosságát, szerepét, s napjainkra fontosabb, mint e négy ország európai uniós csatlakozása előtt volt. Megmutatta a társadalmi szervezetek számára az együttműködésben rejlő erőt, annak rendkívüli előnyeit. E jól kijárt út most a kriminalisztika, azon belül is a detektív szakma képviselői számára kínál lehetőséget.


Az együttműködés támogatást nyújt a határokon átívelő mindennapi munkánkban, hozzájárul nemzetközi szintű szakmai fejlődésünkhöz, segíti a tagállamok alapító szervezeteit az Európai Unión belüli közös szakmai érdekérvényesítésükben. A most aláírt alapdokumentum megnyitja az utat a közös álom megvalósítása előtt, elkezdődhet a kollektív érdemi munka.” –  a teljes cikket itt olvashatja


Pozsonyban tárgyaltak a V4 Detektívek küldöttségei

Szlovákia – Pozsony, 2014. február 22.


Pozsonyban folytatta munkáját a Visegrádi V4 Detektívek Együttműködése, mely a múlt évben kezdte meg működését az Országos Kriminalisztikai és Detektív Egyesület kezdeményezésére.

A tanácskozáson a delegációk áttekintették a Visegrádi V4 Detektívek Együttműködésének jövőbeni stratégiáját, megfogalmazták azokat a célokat, melyek jól működő alapokra helyezett regionális együttműködést biztosítanak a szomszédos országok magánnyomozóival folytatott közvetlen, közös munka során. A regionális együttműködés középpontjában az Európai Unió területén végzett detektív munkával kapcsolatosan felmerülő kérdések, problémák közös kezelése, ezáltal határozottabb érdekérvényesítés szerepel.

Az együttműködés résztvevői mindemellett kiemelt hangsúlyt fektetnek a visegrádi térség közös történelmi gyökereiből fakadó detektív hagyományok ápolására, megőrzésére. Az együttműködés keretében teret kapnak különböző, a szakmával kapcsolatos kulturális programok is.

A Visegrádi V4 Detektívek Együttműködésének soros elnöki tisztét 2014. december 31-ig az Országos Kriminalisztikai és Detektív Egyesület tölti be. Ez idő alatt kiemelt hangsúlyt fektet a társadalom, ezen belül a társadalmi szervezetek bűnmegelőzésben történő szerepvállalására. Reményei szerint a kidolgozott V4 bűnmegelőzési program elindítására még a magyar elnökség idején sor kerülhet. –  a teljes cikket itt olvashatja

Visegrádi V4 Kriminalisztikai Kongresszus

Budapest, 2013. november 9.


2013. november 9-én került sor Budapesten a Visegrádi V4 Kriminalisztikai Kongresszusra, ahol a részt vevő országok magánnyomozó szervezeteinek részvételével megalakult a Visegrádi V4 Detektívek Együttműködése.

A detektív munka határon átnyúló, törvényes végzéséhez szükségessé vált többek között a fogadó ország magánnyomozást szabályozó törvényeinek megismerése. Napjainkban, amikor a globalitás egyértelmű szereplőjévé vált világunknak, felértékelődik és szükségszerűvé válik egy ésszerű, jól működő alapokra helyezett regionális együttműködés a szomszédos országok magánnyomozóival folytatott közvetlen, közös munka során. Ezt hivatott elősegíteni a visegrádi országok detektív szervezeteinek együttműködése, mely alapdokumentumának aláírására Budapesten 2013. november 9-én a Hotel City Inn**** különtermében, ünnepélyes külsőségek mellett került sor. –  a teljes cikket itt olvashatja