Egységes Tudományos Törvényes


OKDE Télapó ünnepség 2014 

Budapest, 2014. december 07.


Közeleg a karácsony, de előtte a hónap elején még ott van minden gyerek, talán sok felnőtt kedvence is a várva várt Télapó. A Télapó vagy nevezzük Mikulásnak, tulajdonképpen mindegy is miként, hiszen a lényeg nem a névben, hanem abban a mögöttes megbújó értékben rejlik, amit magával hoz puttonyában. Még a csintalan gyerkőc is jó akar lenni, legalább arra az estére, hogy jusson neki is a zsákból, és ősszakállú ne csak virgácsot, hanem ajándékot is adjon számára. Ilyenkor minden gyerek nagyon izgatott, várakozásokkal teli. Nem volt ez másként az OKDE Télapó ünnepségén sem. 


Horgászverseny IPA BRFK 2014 – Vizler Róbert tagtársunk emlékének 

Budapest, 2014. augusztus 30.


Idén is megrendezésre került az IPA BRFK hagyományos horgászversenye, melyre az Országos Kriminalisztikai és Detektív Egyesület is meghívást kapott. Reggel 6 órakor már a versenynek helyszínt adó Joker horgásztó épülete előtt várakoztak a csapatok a horgászhelyek kisorsolására. Kellemes, igaz augusztus végéhez kissé hűvösebb időben mérték össze tudásukat, szerencséjüket az induló horgászcsapatok. ebben az évben több mint 20 csapat indult, s szinte minden korosztály képviseltette magát. Jó volt látni, hogy egyre több hölgyversenyző volt jelen az eseményen, indult a győzelemért. 


Elhunyt Vizler Róbert az OKDE Sport-és Életmód Testületének tagja 

Budapest, 2014. augusztus 11.


Megrendülten és fájdalommal tudatjuk, hogy Vizler Róbert magánnyomozó, az OKDE Sport-és Életmód Testületének tagja, életének 62. évében hosszantartó, méltósággal viselt súlyos betegség után elhunyt.

A BM határőrségénél, majd a Kormányőrségnél teljesített szolgálatot. 1980-tól a BRKF kötelékében dolgozott operatív nyomozóként. Később a Szépművészeti Múzeum rendészeti vezetője, majd az AEGON Biztosító társaság ellenőrzési főosztályán tevékenykedett. 15 éve magánnyomozó. 2013-ban tagja lett az Országos Kriminalisztikai és Detektív Egyesületnek. Mindvégig magáénak érezte az Egyesület értékeit, tagságára büszke volt. Az OKDE szinte minden rendezvényének lebonyolításában részt vett, azt támogatta, segítette. Legutóbb az V. Soroksári Önkormányzati Horgászversenyen egyesületünk hírnevét öregbítve, vezetésével az OKDE csapata II. helyezést ért el.

Elhunyt Vizler Róbert

Búcsúztatására 2014. augusztus 14-én került sor Koroncón a Szent Anna-templomban. Sallay Károly elnök és Dr. Ferenczy Zoltán alelnök az OKDE képviseletében búcsúztatta, majd rótta le kegyeletét Vizler Róbert ravatalánál.

Soroksári Önkormányzati Horgászverseny 

Budapest, 2014. június 14.

Ebben az évben immár ötödik alkalommal került megrendezésre a soroksári önkormányzati horgászverseny, melyre Egyesületünk is meghívást kapott. Az OKDE csapatának nem volt ismeretlen a versenyterep, a soroksári Joker horgásztó, hiszen a tavalyi IPA BRFK horgászversenyt is itt rendezték meg, ahol Egyesületünk versenyzői eredményesen szerepeltek.


Példaértékű támogatás 

Budapest, 2014. június 07.


Az Országos Kriminalisztikai és Detektív Egyesület elnöksége első ízben döntött egyesületi tag számára elismerés adományozásáról. Öröm volt ez az elnökség számára is, hiszen az OKDE részére nyújtott példaértékű, rendkívül önzetlen támogatásáért vehette át ünnepélyes keretek között az emléktárgyat Naszvadi Antal a Detektív Nyílt Műhely előadásán. Nem véletlen a helyszín…

Naszvadi Antal

NKE – Büntetőeljárási kodifikációs konferencia 

Budapest, 2014. május 08.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Kar, Bűnügyi Tudományok Intézet, Büntetőeljárásjogi Tanszék által szervezett ” A büntetőeljárási kodifikáció” konferencia sikeresen lezajlott. A rendezvényen kitűnő előadásokat hallhattunk Prof. Dr. Farkas Ákos ME-ÁJK dékánja, Dr. Fantoly Zsanett PhD. a Büntetőeljárásjogi Tanszék tanszékvezető egyetemi docense, Dr. Gergi-Horgos Lívia a Büntetőeljárásjogi Tanszék tanársegédje, Dr. Budaházi Árpád PhD. r. százados a Büntetőeljárásjogi Tanszék adjunktusa, Dr. Vári Vince r. őrnagy, a Büntetőeljárásjogi Tanszék tanára előadásában. A konferencián Egyesületünk vezetése és tagsága jelentős számban képviseltette magát.

POLIGRÁF – Műszeres vallomásellenőrzés a bűnügyekben

Budapest, 2014. május 08.

Egyesületünk képviseltette magát Dr. Budaházi Árpád r. századosnak, a Büntetőeljárásjogi Tanszék adjunktusának „POLIGRÁF – Műszeres vallomás ellenőrzés a bűnügyekben” című könyvbemutatóján is. A monográfia az NKE Szolgáltató Kft. gondozásában jelent meg. A monográfia ismerteti és elemzi a poligráfos vizsgálat hatályos szabályozását, feltárja a műszer alkalmazására vonatkozó büntető eljárásjogi és kriminalisztikai ismereteket, bemutatja a felmerülő jogi problémákat, és javaslatokat fogalmaz meg azok megoldására.


IV. Rendőr-és Tűzoltónap 

Budapest, 2014. április 26.


„Egy nagyon jól sikerült, nagy érdeklődés mellett lezajlott rendezvényen túl” értékelte Sallay Károly az OKDE elnöke az Egyesület bemutatkozást a IV. Rendőr-és Tűzoltónapon. Az esős nap ellenére sok látogatót vonzott az ünnepi esemény. Az OKDE sátrában mind szakmabéliek, mind az érdeklődő látogatók nagy számban fordultak meg. Lehetőség nyílt rendkívül jó hangulatú, baráti, szakmai műhelybeszélgetésekre.

Szent György napján is kiemelt téma a bűnmegelőzés

Budapest, 2014. április 26.


2014. április 26-án megrendezésre került IV. Rendőr-és Tűzoltó napon, Budapesten a Városligetben Dr. Garamvölgyi László r. dandártábornok a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács kommunikációs igazgatójával készült interjúnk.

A rajzoló 

Az elsőfilmes Mattyasovszky Zsolnay Bálint rendezésében készült „A rajzoló” című 54 perces magyar tévéfilmet 2014. február 11-én mutatta be a Magyar Televízió. A film egy rendőrségi fantomkép-rajzolóról szól, aki elveszti valóságérzetét. A megerőszakolt nők teljesen másként írják le az elkövetőt, így a rajzoló lassan becsavarodik. 



A sokak által kedvelt kultikus True Detective (HBO original) sorozat után elég nehéz jó filmet nézni. Mattyasovszky zseniális krimit rendezett, a nyomozó és rajzoló párossal, akik keresik, üldözik a nőkre vadászó elmebeteg bűnözőt. A főszeplő, a zárkózott, titokzatos, visszahúzódó Kocsis Gergely rajzoló, akinek munkája bűnözőket rajzolni.


Karácsonykor adományt visz az OKDE Télapója 

Budapest, 2014. december 19.


Ugyan egy kicsit megkésve a Télapó szuperszán-pályán uralkodó egyedülálló nagy forgalmi dugó miatt, de idén is szétosztotta ajándékait az OKDE Télapója. Immáron hagyomány, hogy Egyesületünk a karácsonyi ünnepek közeledtével adománygyűjtést szervez tagjai körében, melyből aztán az ország számos pontján a gyermekeket támogatja. Nem célunk, hogy egyedileg adományozzunk a gyermekeknek, úgy gondoljuk, hogy a közösségek támogatása több kisgyermekhez jut el, mondta el Sallay Károly az ünnep alkalmából a budapesti XIII. kerületi Csupa- Csoda Tagóvodában.  

Detektív Nyílt Műhely – Tactical Training 2014 – 2015

Budapest, 2014. november 22.


Rendkívül kellemes, igazi késő őszi időjárás köszöntötte azokat a hallgatókat, érdeklődőket, akik november 22-én reggel elindultak, hogy részt vehessenek az OKDE, Detektív Nyílt Műhely (DNYM) előadássorozat Tactical-Training 2014 – 2015 elnevezésű oktatási évadjának második előadására. Mint az utóbb kiderült, bár érthető módon várható is volt, igen kimagasló érdeklődés mellett vette kezdetét az előadás.


Dr. Bócz Endre

A képzési napot Dr. Bócz Endre ny. fővárosi főügyész nyitotta meg és a fegyverhasználat eseteivel, a végszükséggel, a jogos fegyverhasználattal kapcsolatosan osztotta meg a résztvevőkkel magvas gondolatait, rendkívül részletesen, számos egyedi jogi esetet bemutatva.

XX. KRIMINÁL EXPO 2014 

Budapest, 2014. november 18


Ebben az évben jubilált a Kriminál Expó. E rangos nemzetközi konferencia, az Ügyészek Országos Egyesülete szervezésében idén huszadik alkalommal került megrendezésre. Számos előadás és kerekasztal beszélgetés kísérte az eseményt. Az Országos Kriminológiai Intézet konferenciáját a korrupció elenni küzdelem jegyében rendezte meg. Dr. Ligeti Miklós a Transzparens International Magyarország jogi igazgatója (TIM) vázolta az 1871-ben létrehozott magyar ügyészség függetlensége hogyan alakult napjainkig. Finszter Géza a kerekasztal beszélgetésen előadását kiegészítette azzal a megállapítással – melyet a rendőrségi korrupció vizsgálat során észleltek – hogy a rendőrök nem ismerik a korrupció kivizsgálásának kriminalisztikai metodikáját. Nem vizsgálják a korrupciót kiváltó okokat. Ezáltal a vizsgálat nem teljes körű és felszínes. Itt hivatkozott Dr. Bócz Endre nyugalmazott fővárosi főügyésznek (az OKDE tiszteletbeli tagja) az 1970-es években két nagy port felvert korrupciós ügyről abban az időben megjelent tanulmányára. Bócz Endre e tanulmányában leírja, hogy a rendőrség milyen teljes körűen vizsgálta ki a két ügyet, megadva a korrupciós bűncselekmények felderítésének és vizsgálatának kriminalisztikai metodikáját, mely ma is oktatási téma lehetne. 

Dr. Herold Károly

Tudomány és bűnmegelőzés, nemzetközi konferencia 

Budapest, 2014. október 20.


A 2013-ban felállított Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács most első ízben rendezett nemzetközi konferenciát, melyet Dr. Hatala József miniszteri biztos, az NBT elnöke ünnepi köszöntőjével nyitott meg. Több európai országból is érkeztek szakemberek, így az előadók között üdvözölhettük Dr. An Nuytiens EUCPN Belgiumból, aki „A sport, a tudomány és a művészet szerepe a gyermek-és fiatalkorúakat célzó bűnmegelőzési programokban” címmel tartotta meg igen értékes, sokszínű előadását.

az OKDE delegációja

Detektív Nyílt Műhely – Tactical Training 2014 – 2015 

Budapest, 2014. október 18.


Nagy izgalom és várakozás vezetett mindenkit, aki a szombati munkanap ellenére eljött és megtisztelte a Mestert jelenlétével az IKM Báthory utcai „KÜZDÖSPORT” edzőtermében. Sihan Furkó Kálmán és Sensei Kalmár Árpád mindenkit megelőzve katonás fegyelemmel várta az érkező érdeklődőket a DOJO öltözőjében. Szép számmal érkeztek érdeklődők, szinte minden korosztály képviseltette magát. 

Sihan Furkó Kálmán

VIII. Glock Kupa Magyarország 2014 

Budapest, 2014. szeptember 20. 


Pár héttel ezelőtt meghívást kapott Egyesületünk, Kurucz Miklós és Dr. Kovács Géza uraktól (K-Force Védelmi Rendszerek Kft.) vezetőitől a 8. Glock Kupa Magyarország nemzetközi lövészversenyre. A versenynek hagyományos módon, a Gyálon található „Gemini lőtér” adott otthont. A meghívásnak eleget téve részt vettünk a rendezvényen, és a legeredményesebb debütáló versenyzőt az OKDE különdíjával jutalmaztuk. 

VIII. Glock Kupa Magyarország

Sorminta… Mi (is) a Police café? 

Dr. Molnár Kata írása

Budapest, 2014. június 07.


Pár napja az Országos Kriminalisztikai és Detektív Egyesület Detektív Nyílt Műhelyében tartottam egy előadást „Biztonság, bűnmegelőzés… kommunikáció” címmel. Az OKDE ugyanis a következő időszakban a bűnmegelőzés terén is szeretne a nagyobb nyilvánosság elé állni, s keresi a módját annak, hogyan tehetné ezt minél hatékonyabban. Ezért két fő témát érintettem. Az egyik az a közelmúltban egy rendészeti tudományos pályázaton második helyezést elért dolgozatban feltett kérdés, hogy mitől hatékony egy-egy bűnmegelőzési módszer, illetve lehet-e bármelyikre is azt mondani, hogy az a leghatékonyabb. A szerző a rendőrségi bűnmegelőzés terén meglehetősen tapasztalt Medve Judit, a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Alosztályának vezetője, akinek díjnyertes pályaműve hamarosan a Magyar Rendészetben is megjelenik majd. Érdemes odafigyelni a példákkal gazdagon illusztrált megállapításaira, gondolataira, mert sokat tanulhat belőle a szakma. 

Dr. Molnár Katalin

Közgyűlést tartott az OKDE

Budapest, 2014. május 20.


2014. május 20-án évi első rendes közgyűlését tartotta meg az Országos Kriminalisztikai és Detektív Egyesület a Magyar Sajtóházban.Sallay Károly elnöki megnyitóját és köszöntőjét követően dr. Ferenczy Zoltán az OKDE ügyvivő alelnöke „Eredményeink és sikereink” címmel beszámolt a tagságnak a legutóbbi közgyűlés óta eltelt időszakról, az OKDE 2013-ban végzett tevékenységéről. Az elnökség és a testületek beszámolóját követően a közgyűlés döntött a 2013. évi költségvetés végrehajtásáról szóló beszámoló és a 2014-es év költségvetésének elfogadásáról.

Sallay Károly, OKDE

A közgyűlés megvitatta az OKDE Etikai és Magatartási Kódexére vonatkozó előterjesztést, melyet a tagság egyhangúlag megszavazott.

Pozsonyban tárgyaltak a V4 küldöttségei 

Szlovákia – Pozsony, 2014. február 22.

Pozsonyban folytatta munkáját a Visegrádi V4 Detektívek Együttműködése, mely a múlt évben kezdte meg működését az Országos Kriminalisztikai és Detektív Egyesület kezdeményezésére. A tanácskozáson a delegációk áttekintették a Visegrádi V4 Detektívek Együttműködésének jövőbeni stratégiáját…

OKDE delegációja

Luxusszállodák biztonsági buktatói 

Szerző: Csonka József

Budapest, 2014. február 03.


A hatékony szállodai biztonság egy komplex feladat, mely magába foglalja az élőerős védelem együttes működését a különböző biztonságtechnikai rendszerekkel, eszközökkel. Csakis így, egy egészet alkotva lehet eredményes. 


Kinek fontos a szálloda biztonsága? Mindenkinek, aki kapcsolatban van a szálloda működésével. Tulajdonosoknak, üzemeltetőknek, dolgozóknak és természetesen elsősorban a vendégeknek, hiszen ők azok, akik biztosítják a szálloda működését, létét. Laikus emberek egyáltalán nem, de még egy szakember – aki nem ezen a területen dolgozik – sem gondolná, hogy mennyire fontos a vendégeknek, illetve a beutaztató cégeknek a biztonság. A beutaztató cégeknek külön szakemberük van, aki eljön pl. Amerikából egy szerződés megkötése előtt, és a sok egyéb, az üzletet befolyásoló tényező mellett a biztonsági színvonalat is ellenőrzi. Hozza magával (vagy elküldi e-mailben) a formanyomtatványát és pipál. Ezen akár el is lehet bukni egy előnyös szerződést.