Egységes Tudományos Törvényes


Határ menti találkozó 

Hollókő, 2018. december 14.


Az Országos Kriminalisztikai és Detektív Egyesület elnöksége kiemelt feladatának tekinti a határokon átnyúló szakmai munka (magánnyomozás, kriminalisztika) elősegítését, mely cél elérése érdekében határ menti találkozók keretében erősíti együttműködést a szomszédos államok szakmai társszervezetivel. Ennek első állomása volt a december 14-én, Hollókőn megtartott határ menti találkozó a Szlovák Magánbiztonsági Kamara (a továbbiakban: SKSB) és az Országos Kriminalisztikai és Detektív Egyesület (a továbbiakban: OKDE) között. Az OKDE delegációját Sallay Károly elnök vezette. A delegáció tagja volt még Dr. Egyed Lajos ny. r. ezredes, az OKDE regionális irodavezetője, Dr. Herold Károly ny. r. alezredes, az OKDE tiszteletbeli elnöke és Krázsik József az OKDE szakmai alelnöke.

Detektívek a tari óvodában 

Tar, 2018. december 14.


Hagyományainknak és az OKDE alapszabályában foglaltaknak megfelelően ebben az évben is jótékonykodtunk. Természetesen ez csak és kizárólag az OKDE tagságának önzetlen adományaiból valósulhatott meg, valósulhat meg az egyesület alapítása óta eltelt minden évben. Az óvoda körültekintő kiválasztásában és a szervezési munkában jelentős szerepet vállalt Dr. Egyed Lajos az OKDE regionális irodavezetője. Előkészítő munkájának köszönhetően segítségét kaptunk Nagyné Solti Angelika vezető pedagógustól a megfelelő játékok kiválasztásában. Izgatottan vártuk már a megbeszélt napot, hogy indulhassunk Tar község Örökzöld Óvodájának kicsinyeihez. Az adományokból megvásárolt játékokat az OKDE Télapója vitte el az ovisokhoz.


OKDE Sakkverseny 2018 

Budapest, 2018.szeptember 27.


Immár negyedik alkalommal gyűltek össze a sakkjáték szerelmesei, hogy részt vehessenek az Országos Kriminalisztikai és Detektív Egyesület szervezésében megrendezésre kerülő OKDE Sakkverseny elnevezésű tornán. Hagyományosan a torna vendégeként üdvözölhettük Dr. Garamvölgyi László r. dandártábornokot a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács igazgatóját.

NKE Rendészettörténeti Tanszék 

Budapest, 2018.szeptember 27.


Szakmai látogatás keretében kerestük fel Prof. Dr. Sallai János r. ezredest egyetemi tanárt az NKE Közjogi és Rendészettani Intézet, Rendészettörténeti Tanszék, Tanszékvezetőjét. A megbeszélés témája nem más volt, mint az OKDE Detektív Nyílt Műhely elnevezésű rendkívül népszerű oktatási programjának további fejlesztése, bővítési lehetőségei.


Glock Kupa Magyarország 2018 

Gyál, 2018.szeptember 08.


Idén 12. alkalommal került megrendezésre az évek alatt nemzetközi méretűvé nőtt Glock Kupa Magyarország (Glock Cup Hungary) lövészverseny. A versenyt a K-Force Védelmi Rendszerek Kft. a Glock Ges.m.b.H. hivatalos képviselője Magyarországon, és az M-Zero Egyéni Cég a Glock Ges.m.b.H. hivatalos forgalmazója Magyarországon, szervezi és rendezi 6 versenykategóriában. Ez a lövészverseny egy speciális lövészverseny, hiszen „csak” Glock gyártmányú pisztollyal lehet azon részt venni. Ebben az évben 17 csapatban közel 100 hazai és külföldi versenyző mérte össze tudását.

Megkedzte őszi munkáját az OKDE elnöksége 

Budapest, 2018.szeptember 07.


Munkával kezdődött az ősz, szeptember 7-én tartotta meg idei ötödik elnökségi ülését az OKDE. Számos feladat van az asztalon az év második felére. Folytatódik a Detektív Nyílt Műhely előadássorozat, minden előadás különböző a témához kapcsolódó helyszínen kerül megrendezésre, ennek előkészítése most zajlik, emelte ki Krázsik József szakmai alelnök. A november hónapban esedékes OKDE Sakkverseny negyedik alkalommal kerül megrendezésre, itt a logika a stratégia dominál. Rendkívül kedvelt sporteseménye az egyesületnek, számos csapat vesz részt a tornán a kezdetektől.

OKDE elnöksége 2018

IPA MSZ BRFK horgászverseny 2018 

Budapest, 2018.augusztus 25.


Nagy hagyomány és jelentős érdeklődés övezi a minden év utolsó augusztusi szombatján, a Joker horgásztavon megrendezésre kerülő IPA MSZ BRFK hagyományőrző horgászversenyt. A verseny legelhivatottabbja nem lehet más, mint, Kozák Tibor a szervezet elnöke és Dr. Horváth Józsefné, Marika az egyesület alelnöke, hiszen nélkülük e horgászverseny nem lehetne ilyen sikeres. Dicséri szervezőmunkájukat, hogy rendkívül sok állandó csapat vesz részt a versenyeken, így köztük az OKDE is.


VIII. Rendőr-és Tűzoltónap 

Budapest, 2018. április 21. 


2018. április 21-én nyolcadik alkalommal került megrendezésre az Országos Rendőr-és Tűzoltónap, amelyen az OKDE is részt vett. Társadalmi szervezetünk a 44-es önálló sátorban mutatta be tevékenységét. Volt detektív játék és bűnmegelőzési program is. A rendkívül jól sikerült ünnepi nap a rendőrség és a katasztrófavédelem közös szervezését dicséri.

Rendőrnap 2018

Rendészet kontra rendvédelem – WORKSHOP 

Budapest, 2018. február 28.


A rendészettudomány művelőinek mintegy két évtizedes vitája állt a február 28-án megrendezett műhelybeszélgetés középpontjában. A „rendészet” fogalom 1794-től 274 szakirodalmi forrásban szerepel, míg a „rendvédelem” 1989-től található meg, összesen 79 szakcikkben. A rendvédelem szót tekinthetjük a rendészet alternatív kifejezésének. A rendezvény helyszíne a Nemzeti Közszolgálati Egyetem volt.

Prof. dr. Finszter Géza, Prof. dr. Sallai János

Látogatás Gambia Rendőrfőnökénél 

Banjul, 2018. február 18.


Dr. Gulyás Gáspár az Országos Kriminalisztikai és Detektív Egyesület Külügyi Testületének elnöke, egyúttal az OKDE Banjul-i képviseletének vezetője hivatalos látogatáson találkozott Landing Kinteh rendőrfőnökkel. Landing Kinteh 2017. július 22. napjától tölti a Gambiai Köztársaság rendőrfőnöki pozícióját.

Dr. Gulyás Gáspár képviseletvezető Banjul

Endrődy Géza m. kir. csendőr főhadnagy 

Tar, 2018. december 14.


Az OKDE tari látogatásának, mely Dr. Egyed Lajos az egyesület Nógrád megyei képviselőjének előkészítő, koordináló munkáját dicséri, megyei vonatkozása is fellelhető, hiszen a néhai Endrődy Géza m. kir. csendőr főhadnagy, aki az 1800-as években Losonc rendőrkapitánya volt és nem csak, hogy Tarról származott (szül. 1851. nov. 27. Tar községben), de ő írta a magyar kriminalisztika első szakkönyvét is.


Folytatódott a picurOKDE bűnmegelőzési programja 

Dunakeszi, 2018. május 16.


Dunakeszin a Szent István Általános Iskolában folytatódott a picurOKDE bűnmegelőzési programja, melyre a felkérés szervezetünk felé egyenesen a diákok szüleitől érkezett. A programban az intézmény ötödik osztályos tanulói vettek részt. Budai József az OKDE bűnmegelőzési programjainak felelős vezetője a biztonságos közlekedés, a nyári szünet veszélyei, a nagy létszámú rendezvények biztonságos látogatása, iskolai bántalmazás – erőszak témakörökben tartotta meg gyermekbarát bűnmegelőzési előadását.

picurOKDE

OKDE Közgyűlés 2018 

Budapest, 2018. április 25.


Április 25-én, Budapesten, a Benczúr Házban tartotta meg éves rendes és tisztújító közgyűlését az Országos Kriminalisztikai és Detektív Egyesület. A közgyűlést Sallay Károly nyitotta meg. 

Dr. Ferenczy Zoltán

Magyar Rendőrmúzeum 

Heves, 2018. április 6.


Dr. Francsics Ottó ny. r ezredes a Magyar Rendőrmúzeum Baráti Köre Kulturális Egyesület elnöke meghívásának tett eleget az OKDE, amikor április 06-án Heves városában, delegációnk részt vett az egyesület éves értékelő közgyűlésén. Az Országos Kriminalisztikai és Detektív Egyesület delegációjának tagja volt Sallay Károly elnök és Dani az OKDE tagja.

Francsics Ottó, Sallay Károly, Dani Attila

A Wesley óvodába vitte ajándékait az OKDE nyuszija 

Budapest, 2018. március 28.


Örömmel követtük Iain Lindsay brit nagykövetet, aki a skót nemzeti válogatott szurkolóinak adományát vitte kedden a Wesley óvodába. Az OKDE Nyuszija tavaszias, ám kissé hűvös időjárás ellenére is fürgén dolgozott, így ígéretének megfelelően március 28-án ebéd után lepottyantotta 4 doboznyi, csupa új játékokból álló ajándék kavalkádját a gyerekeknek.

A bűnügyi nyomozás kézikönyve 

Budapest, 2018. február 28.


Február végén a Kőbányai Szabadidőközpont kávézója (Kő Café) adott otthont a Dr. Kovács Gyula „A bűnügyi nyomozás kézikönyve” című kötetének. A könyvbemutatón a szerző nem csak a könyvet ismertette meg a közönséggel, de Endrődy pályáját is színesen mutatta be. A rendezvény díszvendége volt dr. Ibolya Tibor, fővárosi főügyész, aki előadásával is növelte a bemutató fényét.

Dr. Kovács Gyula