Egységes Tudományos Törvényes


Adomány a Wesley János Óvodának

Budapest, 2015. december 17.


Az OKDE számára fontos a társadalom jövője, így egyértelműen fontosak a gyermekek. Ennek tükrében hagyományőrző módon minden évben a karácsonyi ünnepek alkalmával lehetőségeinkhez mérten adományt juttatunk el óvodás korú gyermekek számára.

Wesley János Óvoda Budapest

Oklevél átadása

Budapest, 2015. december 15.

Budai József

A Detektív Nyílt Műhely decemberi kihelyezett előadásnapján kisebb ünnepség közepette, sikeres szakdolgozatának eredményeként Budai József átvehette a Detective Open Workshop – Tactical Training 2014 – 2015 oklevelét, melyet Dr. Herold Károly az OKDE tiszteletbeli elnöke adott át.

Nemzedékek találkozója

Budapest, 2015. október 11.

Dr. Garamvölgyi László

Első alkalommal kaptunk meghívást az ORFK szervezésében évente hagyományosan megrendezésre kerülő „Nemzedékek találkozójára ”elnevezésű rendezvényre. Az ország minden megyéjéből érkeztek a buszok, nagyon sok vendéget hoztak. A főzőversenyen séfünk János (az OKDE tagja) remekelt, fantasztikus csülökpörköltel örvendeztette meg a zsűrit. S, hogy milyen minőségben? – Nos, arról a csülökpörkölt elkészültét követő egy órán belül üresen kongó üst beszélt…

Átadták a 2015. évi Dr. Dobos János-díjat   

Budapest, 2015. szeptember 17.

Dr. Kovács Lajos ny. r.ezredes

Meghívást kaptunk a 2015. évi Dr. Dobos János-díj átadására. A rangos elismerést szeptember 17-én immár ötödik alkalommal adták át, melyet idén Bogdány Gyula r. alezredes, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság jelöltje vehetett át. A rendezvénynek a Bűnügyi Szakértői és Kutatóintézet (ORFK BSZKI) adott otthont.

Horgászverseny IPA MSZ BRFK 

Budapest, 2015. augusztus 30.


Hagyományosan a nyár utolsó hétvégéjén került megrendezésre az IPA MSZ BRFK horgászversenye. Az idei évben is szép számmal jöttek versenyzők, így közel 20 csapat vett részt a barátságos versenyen. Meleg nyári időben zajlott a verseny (szombati naptól az Országos Meteorológia Szolgálat hőségriasztást adott ki).

Science Detective 2015 – 2016 

Budapest, 2015. augusztus 21.

OKDE Detektív Nyílt Műhely

Nyár végén kipihenten, még élményektől szédült (jobb esetben csak széppel) fejjel az ősz kezdetével mindenki a munka, az iskolapad felé néz. Sokan munkájuk mellett kezdik meg, vagy éppen folytatják már megkezdett tanulmányaikat, járnak szimpóziumokra, előadássorozatokra. Így vannak ezzel azon hallgatóink is, akik az elmúlt években részesei voltak az OKDE Detektív Nyílt Műhely előadássorozatának. Az okulni vágyók találkozhattak a szakmai igazi mestereivel, részesei lehettek egyedi hangvételű, témájú előadásaiknak, mellyel bizton állíthatjuk, nem mindennap találkozhatnak.

Új szemléletű magánbiztonsági törvényre van szükség 

Budapest, 2015. április 10.


Huszonöt évvel a rendszerváltás után a magánbiztonságot érintő, szabályozó törvények még mindig nem a szakma érdekeit képviselik. Kiemelten igaz e megállapítás a magánnyomozásra, hiszen sok esetben mintegy ellehetetlenítik a piac e szereplőit, vagy rendkívül szűk mozgásteret biztosítanak számukra. Az Országos Kriminalisztikai és Detektív Egyesület kezdeményezi és támogatja egy új szakmai „magánbiztonsági” törvény megalkotását. Egy új önálló magánnyomozói törvényben a magánnyomozás öngátló rendelkezéseit egy ésszerű, a szakmai igényeket jól felismerő, azokat támogató, a megváltozott társadalmi igényekre is választ adó szabályozás születhet. Véleményünk szerint szükséges és ésszerű külön törvényt alkotni a magánnyomozás szabályairól, elválasztva a személy- és vagyonőri, valamint biztonságtechnikai szerelő, tervező tevékenységtől és törvénytől.

Hagyományőrző Találkozó 

Budapest, 2015. december 03.

Sallay Károly az OKDE elnöke

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Kara szervezésében került megrendezésre a „Hagyományőrző találkozó”, melyre az OKDE is meghívást kapott. „A rendészettudomány etablációja kutatása során másfél évszázadra visszamenőleg bizonyítottá vált, hogy a tradíció és a civil szervezet a legfőbb pillére a diszciplínának”- hangsúlyozta Prof. Dr. Sallai János r. ezredes, egyetemi tanár, a Rendészetelméleti- és Történeti Tanszék vezetője a találkozón.

Szakmai Konferencia – Pozsony 2015 

Pozsony, 2015. november 26.


Pozsonyban a Szlovák Rendőr Akadémia és a Szlovák Magánbiztonsági Kamara (SKSB) szervezésében „Jelen és jövő a személy-és tulajdonvédelem területén – az állam és a magánbiztonság szerepe” címmel került megrendezésre az a szakmai konferencia, melyre az OKDE is meghívást kapott.

I. OKDE Sakkverseny 

Budapest, 2015. november 21.

Pásztor János és Sallay Károly

Az Országos Kriminalisztikai és Detektív Egyesület szervezésében november 21-én első alkalommal került megrendezésre az „OKDE Sakkverseny” (csapatverseny). A versenyt a sportbaráti kapcsolatok ápolásán túl, az a nem titkolt szándék hívta életre, hogy lehetőséget biztosítson a civil szervezetek számára a kapcsolatépítésre, céljaik bemutatására, baráti – együttműködési célú kötelék kialakítására. A csapatverseny a FIDE Rapid szabályai szerint, komoly „hangvételben”, zajlott, ami nem zárta ki azt a remek hangulatot, amely végigkísérte a mérkőzéseket.

Hivatalos magyar delegáció látogatott a Gambiai Köztársaságba 

Banjul, 2015. október 18.

Dr. Gulyás Gáspár

Az OKDE előkészítő munkájának eredményeként a közelmúltban Hivatalos magyar delegáció látogatott el a Gambiai Köztársaságba. A delegáció tagja volt Dr. Fodros István, aki a Nemzeti Közszolgálati Egyetem meghatalmazásával érkezett, hogy előkészítő tárgyalásokat folytasson a két ország között kialakítható együttműködési lehetőségekről.

Garamvölgyi László: Cicomázatlan bűnmegelőzés 

Budapest, 2015. június 03.


Az OKDE is meghívást kapott Dr. Garamvölgyi László „Bűnmegelőzés-alapú társadalom – Prevenció a XXI. században” című könyvének bemutatójára. A rendőrségi szóvivőként ismertté vált szerző, immár harmadik éve a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács (NBT) kommunikációs igazgatója, ekképpen talán nem is olyan meglepő, hogy 26. könyvének témája a profilaxison alapuló szemlélet, mint a jövő kriminológiájának alapeszméje. A jövő vagy akár a jelen civil bűnmegelőzőinek szól e könyv elsősorban, felhívva az olvasó figyelmét, miszerint a nemzetállamok hatékony bűnmegelőzése csak a civiltársadalommal történő összefogással lehetséges.

Dr. Garamvölgyi László és Dr. Hatala József

OKDE Közgyűlés 2015 

Budapest, 2015. május 21.


Hagyományosan a MUOSZ Sajtóházban tartotta meg éves rendes közgyűlését az Országos Kriminalisztikai és Detektív Egyesület.
Dr. Ferenczy Zoltán beszámolója közben

Sallay Károly elnöki megnyitóját és köszöntőjét követően dr. Ferenczy Zoltán az OKDE ügyvivő alelnöke „Töretlenül eredményesen” címmel számolt be a legutóbbi közgyűlés óta eltelt időszakról, az OKDE 2014-ben végzett tevékenységéről. Az elnökség és a testületek beszámolóját követően a közgyűlés döntött a 2014. évi költségvetés végrehajtásáról szóló beszámoló és a 2015-ös év költségvetésének elfogadásáról.

II. Visegrádi V4 Detektívek Nemzetközi Konferencia 2015 

Budapest, 2015. május 20-21.


Május 21-én immár második alkalommal került sor Budapesten az Országos Kriminalisztikai és Detektív Egyesület szervezésében a Visegrádi V4 Detektívek Nemzetközi Konferenciájára „Civilek a bűnmegelőzésért” címmel. A konferencia áttekintette az együttműködő visegrádi országok magánbiztonsági helyzetét. A rendezvény résztvevői részletesen megismerkedhettek az országonkénti törvényi szabályozásokkal, az esetleges jogi anomáliákkal. A konferencián részt vevő ukrán delegáció részletes tájékoztatást adott az ukrán magánbiztonság jelen helyzetéről, szóltak a kialakult krími helyzetről. A lengyel kollégák beszámoltak a sikeres lengyel bűnmegelőzési programról, bemutatva annak fontosabb elemeit. A magánbiztonság ezen belül a magánnyomozás lengyel jogi szabályozását hasonlították össze a magyarországi törvényekkel.

A V4 Detektívek találkozója Prágában 

Cseh Köztársaság – Prága, 2015. április 27.


A Visegrádi V4 Detektívek Együttműködés magyar (OKDE) elnöki évének lezárásával és az alapdokumentumban rögzített soros elnökséget átvevő lengyel szövetség (Polska Izba Ochrony – PIO) teendőivel, feladataival kapcsolatban – az OKDE kezdeményezésére – 2015.04.27-én információs munkamegbeszélésre került sor Prágában. Az információs munkamegbeszélésen szó volt a tagországok magánnyomozást szabályozó törvényeiről. A Cseh Köztársaságban magánnyomozás szabályozására törvény eddig nem volt, azonban a közeljövőben, a jelenleg is zajló társadalmi vitát követően e törvény elkészül, várják a cseh kollégák annak megjelenését. Előzetes információik szerint hasonlatos lesz a magyarországi törvényhez, várhatóan részletesebb magyarázattal.

Dr. Herold Károly Lorand Lazar társaságában

OKDE az V. Rendőr-és Tűzoltónapon 

Budapest, 2015. április 25.


„Egy nagyon jól sikerült, jókora érdeklődés mellett lezajlott rendezvényen vagyunk túl” értékelte a múlt évhez megszokott módon Sallay Károly az OKDE elnöke az Egyesület részvételét az V. Rendőr-és Tűzoltónapon. Immár hagyományosnak mondható helyszínen a Városligetben, idén ötödik alkalommal került megrendezésre közösen a Katasztrófavédelem és a Rendőrség ünnepe. A Rendőrnapot 1992 óta rendezik meg, minden évben április 24-én (illetve az azt követő szombati napon) Szent György napján. Szent György a Magyar Rendőrség védőszentje (április 24.), míg Szent Flórián a Tűzoltóké (május 04.). Ennek a remek rendezvénynek immár második éve részese az OKDE. Igazán nyárias, napsütéses időben zajlottak a programok. Rendkívül nagy érdeklődés közepette az OKDE sátránál az Egyesület magyar – angol nyelvű bűnmegelőzési színezőjét színezhették kicsik és nagyok egyaránt. Nagy sikere volt az OKDE lufijának is, amiből 500 darab is kevésnek bizonyult. Természetesen az OKDE sátrát felkeresték a szakma jeles képviselői is, így lehetőség nyílt jó hangulatú, baráti, szakmai műhelybeszélgetésekre.

Gambiában tárgyalt az OKDE delegációja 

Gambia, Banjul, 2015. február 25.


Hivatalában fogadta Dr. Gulyás Gáspárt az OKDE külügyi testületének elnökét Benjamin Wilson a Gambiai Rendőri Erők főkapitánya és Abdoulie Sanyang a rendőri erők gazdasági igazgatója. A személyes hangvételű, rendkívül jó légkörben zajlott tárgyaláson a felek megvizsgálták az együttműködés lehetőségét, áttekintették a bűnmegelőzés területén rendkívül szerteágazó feladatok körét.