Egységes Tudományos Törvényes


AHU – OKDE együttműködés

Budapest, 2017. december 8.


Szívélyes hangulatú, baráti találkozó keretében a Magyar Afrika Társaság képviseletében Balogh Sándor, az OKDE részéről Sallay Károly hosszú távú együttműködés alapjait tette le. A megbeszélésen, amelyen részt vett Dr. Gulyás Gáspár az OKDE külügyi testületének elnöke is, szó esett a Magyar Afrika Társaság (AHU) eddigi eredményes tevékenységéről, a nemzetközi segélyezés és fejlesztés területén, amely Afrika országainak a megsegítését jelenti, a fogadó ország saját erőforrásainak felhasználásával, és azok aktív részvételével, úgy, hogy az hosszútávon fenntartható változási folyamatot eredményez.


OKDE III. Sakkverseny

Budapest, 2017. november 11.


Az Országos Kriminalisztikai és Detektív Egyesület szervezésében november 04-én került megrendezésre a III. OKDE Sakkverseny. Meghívott vendégeink között volt Dr. Garamvölgyi László r. dandártábornok a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács igazgatója, Kálmán Zsuzsa az Apák az Igazságért Egyesület sajtósa. Sajnos Zsuzsa nem tudott személyesen részt venni a rendezvényen, „Minden kedves kollégádnak és az elnök úrnak is kérlek, add át üdvözletemet, őszintén sajnálom, hogy nem lehetek Veletek ott…”


Dr. Bócz Endre 80

Budapest, 2017. július 26.


Baráti hangulatú ünnepélyes találkozón 80. születésnapja alkalmából köszöntöttük Dr. Bócz Endre ny. fővárosi főügyészt az OKDE tiszteletbeli tagját.


Egy jómódú, első generációs értelmiségi családban született, nem sokkal a múlt század közepe előtt 1937. június 20-án. Szülei protestáns szellemiségű és konzervatív-liberális világlátásúak. Általános iskolai tanulmányait Bicskén fejezte be 1951-ben. 1960-ban szerzett diplomát az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán summa cum laude.

Bócz Endre

OKDE Közgyűlés 2017 

Budapest, 2017. április 27.


2017. április 27-én a Benczúr Házban tartotta meg éves rendes közgyűlését az Országos Kriminalisztikai és Detektív Egyesület. A közgyűlést Sallay Károly az egyesület elnöke nyitotta meg. Ezt követően Dr. Gulyás Gáspár az OKDE külügyi testületének elnöke „Megújuló Afrika – gazdaság, biztonságpolitika” és Dr. Garamvölgyi László a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács kommunikációs igazgatója, az OKDE tiszteletbeli tagja „Célkeresztben az európai bűnmegelőzés” címmel tartotta meg érdeklődésre számottartó előadását.


Visegrádi V4 Detektívek tanácskozása, Spala 

Spala, 2017. április 06.


A Visegrádi V4 Detektív Együttműködés tanácskozására került sor Lengyelországban, Spala városkában. A konferenciák helyszínéül is szolgáló üdülőközpontban az OKDE delegációját Sallay Károly elnök vezette. Útjára elkísérte Dr. Gulyás Gáspár az OKDE külügyi testületének elnöke. A tanácskozást a Visegrádi V4 Detektív Együttműködés lengyel tagja a PIO kezdeményezte és szervezte meg.

Születhetünk-e bűnözőnek? – Meggyőzés, manipuláció 

Budapest, 2017. március 18.

Prof. Dr. Csányi Vilmos

Az emberekre nagyon sokféle kommunikációs eszközzel lehet hatni. Ha ezeknek birtokában vagyunk, és tudjuk, mit szeretnénk elérni, akkor képesek vagyunk kiválasztani közülük a legmegfelelőbbet. Dr. Molnár Katalin, a húsz éve rendőrtiszteket oktató kommunikációs szakember a befolyásolás kellemes és kellemetlen, etikus és etikátlan technikáit mutatta be. Az emberi viselkedés nem teljesen kultúra-függő, hanem öröklött formái is vannak, ez tény. A tulajdonságok genetikai meghatározottsága, legyen az 1, vagy 90 %, semmiképpen sem jelenti azt, hogy a tulajdonság valamiképpen előírva, kódolva van a génekben. Recept van, de kódolás nincs… e témakörben beszélgetünk Prof Dr. Csányi Vilmossal.

Visegrádi V4 Detektív konferencia, Prága 

Prága, 2017. február 09.


A Cseh Belügyminisztérium szervezésében Prágában február 09-én harmadik alkalommal tartott konferenciát a Visegrádi V4 Detektív együttműködés szervezete. A konferenciának a Belügyminisztérium adott otthont. A konferencián az európai radikalizálódás, a V4 belüli bűnmegelőzés, valamint a visegrádi országok fegyvertartási törvényei kerültek megvitatásra.

2017. őszi TDK

Budapest, 2017. november 25.


Az ősz folyamán minden felsőoktatási intézményben tartanak TDK-konferenciákat. Ezeken a TDK-konferenciákon a 2018 tavaszán megrendezésre kerülő XXXIV. Országos Tudományos Diákköri Konferenciára szerezhetnek jogosultságot a hallgatók. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Rendészettudományi Karán megrendezésre kerülő 2017. évi őszi TDK, rendészetelméleti- és történeti tagozat bírálói tag feladatok ellátására és a tagozatban induló hallgatók dolgozatainak bírálatára kérték fel Sallay Károlyt az OKDE elnökét.

RTF Oldschool

Budapest, 2017. október 18.


Minden bizonnyal vannak, akik nem tudják, az NKE Rendészettudományi Kar (RTK) korábban Rendőrtiszti Főiskola néven működött a Farkasvölgyi úton. Az akkori főiskola igazgatásrendészeti szakán 1982-ben végzett hallgatók számára dr. habil. Boda József ny. nb. vezérőrnagy, a kar dékánja kivételes engedélyével szervezte meg az évfolyam-találkozót dr. Bognár László ny. r. dandártábornok, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Fenntartói Testületének szakértője, aki egykoron maga is az évfolyam hallgatója volt.


IPA MSZ BRFK Horgászverseny 2017

Budapest, 2017. augusztus 26.


Mindannyian nagyon vártuk már augusztus utolsó hétvégéjét, hogy részt vehessünk az IPA MSZ BRFK hagyományőrző horgászversenyén. Elnökünk szigorú tekintettel ellenőrizte végig versenyzőinket. Az OKDE négy csapattal vett részt a versenyen. Csapataink a Halászsas, Aranyhalak a Drifter és a Pelikán elszántan, nyerni vágyással, nagy tervekkel érkeztek.

Horváth Lajos

Fedett nyomozás, színészi játék – Ományhamisítás 

Budapest, 2017. május 17.


Egyedi hangvételű előadás részesei lehettünk Székhelyi József Jászai Mari-díjas magyar színművész, rendező, a Fészek Klub alelnökének jóvoltából. Előadásának témája a fedett nyomozáshoz kapcsolódóan a színészi játék volt. Czukor Gergely r. alezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság Rendészeti Főigazgatóság Határrendészeti Főosztály Dokumentációs Osztály osztályvezetője Okmányhamisítás felismerése, hamis, fiktív okmányok témakörben tartotta meg rendkívül érdekes előadását.

Székhelyi József

VII. Rendőr-és Tűzoltónap 

Budapest, 2017. április 22.


Az Országos Kriminalisztikai és Detektív Egyesület idén is sikeresen vett részt a rendőrség és a katasztrófavédelem közös szervezésében a látványokban bővelkedő, immár hetedik alkalommal megrendezésre került ünnepi eseményen. Az Országos Rendőr-és Tűzoltónap elmaradhatatlan rendezvényévé vált a fővárosnak. Itt nyílik remek lehetőség a rendvédelem és a civil társadalom kötetlen találkozására. A gyerekeknek is fontos, hiszen beülhetnek szuper tűzoltó- és rendőrautókba, láthatnak terrorelhárítást, közelről megnézhetik, hogy dolgozik a kiképzett szolgálati kutya.

Migráció 2.0 

Budapest, 2017. február 11.

Prof. Dr. Sallai János

Az Europol jelentéséből kiderül, hogy Európában megközelítőleg ötezer szervezett bűnözői csoport működik, melyek a drog- és fegyverkereskedelem mellett az embercsempészetből profitálnak a legtöbbet. Február 11-én napjaink mindenkit foglalkoztató témájában előadást tartott a Detektív Nyílt Műhely előadássorozat keretében Prof. Dr. Sallai János r. ezredes, tanszékvezető egyetemi tanár és Dr. Bócz Endre ny. fővárosi főügyész a migráció és a terrorizmus kapcsolatáról, büntetőjogi vonatkozásairól a Benczúr Házban. Komoly élmény volt részt venni a jogi és erkölcsi normákat egyaránt kritikusan feszegető előadáson.

Biztosítási csalások nyomában 

Budapest, 2017. január 14.

Schwarcz sándor

Folytatódott a DNYM előadássorozata. Lévén január téli hónap, jól esik remek társaságban egy csésze, forró kávét vagy csokoládét kortyolgatva, kinek mi a kedvence, szakavatott előadók lebilincselő előadásait hallgatni. Schwarcz Sándor magánnyomozó, a biztosítási csalások területén közel negyed évszázada nyomoz sikeresen. Számos ügy, ügyfél, megannyi lebuktatott biztosítási csaló.