Egységes Tudományos Törvényes

Budapest, 2016. december 03.

Mint azt az idei oktatássorozat beharangozójában már említettük ebben az évben a Detektív Nyílt Műhely előadásainak a Benczúr Ház ad otthont, egykori nevén az „Egyedi-palota”, mely a XIX. század végén épült, egy időben az Andrássy út környékének villanegyedeivel. Az épület terveit Marmorek Oszkár műépítész készítette. Az első tulajdonos – Egyedi Lajos – halálát követően az épület a Magyar-Itáliai Bank tulajdonába került. A banktól az ingatlant 1930-ban vásárolta meg a Magyar Királyi Posta Jóléti Alapja, hogy egyesületeinek otthont teremtsen.


Az egykori Egyedi-palota karácsonyi pompába öltözve várta a Detektív Nyílt Műhely előadására érkezőket. Igazi adventi hangulat mellett, felejthetetlen előadások, ezt nyújtotta a Detektív Nyílt Műhely „Open- Minded Detectives” szombat délelőtt, mindazok számára, akik az ünnepi előkészületek adta hétvégi többletfeladatok ellenére is szabaddá tették magukat, hogy részesei lehessenek az oktatássorozat legújabb gyöngyszemeinek. Bizony nem túlzás, igazi gyöngyszemek voltak a mai napon. „Ifjúkori bűnözés és a gyermekvédelem” címmel tartotta meg fanyar humorral fűszerezett előadását Dr. Németh Zsolt, rendkívül közvetlen stílusban. Számos ifjúságvédelmim kérdést érintve, előadásában részletesen foglalkozott a gyermek eltűnések kiváltó okaival. A gyermekeltűnések okai igen szerteágazóak. Magyarországon az eltűnt gyermekek harmada rendkívül rövid időn belül (pár óra) előkerül. Az eltűnések második harmada napokon belül, míg a döntő többség két héten belül biztosan hazajut, ennek ellenére közel ezer fiatalkorúra jelenleg is várnak valahol… Uniós viszonylatban nálunk a legmagasabb az eltűnő gyermekek aránya. Az eltűnések száma emelkedő tendenciát mutat. Fontos kiemelni, hogy a közhiedelemmel ellentétben a gyerekrablás Magyarországon szinte ismeretlen jelenség… A DNYM hallgatóinak lehetőségük nyílt megismerkedni az „Arizona-modell” működésével.


Dr. Lászik András igazán impozáns, jó hangulatú a „DNS analízis” címet viselő előadásában megismertette a DNS-vizsgálatok által kínált új lehetőségeket. Mint mondta „a molekuláris biológia által nyújtott új vizsgálati eljárás segítségével olyan kérdésekre kaphatunk választ, melyek az eddig rendelkezésre álló vizsgálati módszerekkel (klasszikus szerológia, antropológia, HLA, stb.) gyakran nem voltak megoldhatók”.


Törvényszéki eljárásban genetikai vizsgálatot először 1985-ben alkalmaztak Angliában Professor Sir Alec John Jeffreys munkásságának köszönhetően. A világ számos állama, valamint az európai országok többsége az ujjlenyomat adatbázisokhoz hasonló nemzeti bűnügyi DNS-nyilvántartásokat hozott létre, ahol a bűncselekmények helyszínéről származó, de be nem azonosított biológiai nyomok DNS-információja mellett akár több százezer bűnelkövető DNS mintázatát is őrzik. A DNS-vizsgálatoknak és a DNS- profil-nyilvántartásnak nemcsak az elkövetők felkutatásában, de a bűnmegelőzésben is jelentős szerepe van.


Az előadások közötti szünetben friss finom kávét biztosítottak a szervezők a hallgatók számára egy közei kávézóban. OKDE Aki itt volt annak felejthetetlen volt, aki nem az bizony bánhatja…

Fotó: okdEPRESS