Egységes Tudományos Törvényes

Budapest, 2017. május 17.

Egyedi hangvételű előadás részesei lehettünk Székhelyi József Jászai Mari-díjas magyar színművész, rendező, a Fészek Klub alelnökének jóvoltából. Előadásának témája a fedett nyomozáshoz kapcsolódóan a színészi játék volt. A fedett nyomozást, mint tevékenységet a magyar jog külön nem definiálja. Fedett nyomozó nem csak államilag szervezett nyomozásban részt vevő lehet, de a magánnyomozó is kerülhet fedésbe, akkor, ha például az elvállat ügy adatgyűjtése azt megkívánja. Ekkor legendát épít, kitalál személyazonosságot és így komoly információt gyűjt, azaz színészkedik. Ami lássuk be nem is olyan egyszerű feladat, ha csak azt nézzük, hogy azok a tehetséges színészek, akik e pályára készülnek, nem csak 5 évet töltenek az egyetemen, hanem legtöbben már ezt megelőzően is színi körök tagjai gyermekkoruk óta. Arról nem is beszélve, hogy színpadra kerülésük után folyamatosan gyakorolnak, tanulják a mesterség fogásait.

Székhelyi József
Czukor Gergely r. alezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság Rendészeti Főigazgatóság Határrendészeti Főosztály Dokumentációs Osztály osztályvezetője Okmányhamisítás felismerése, hamis, fiktív okmányok témakörben tartotta meg rendkívül érdekes előadását.

Czukor Gergely
Az okmányok kriminalisztikai vizsgálatának jelentősége egyre hangsúlyosabb. Napjainkra egyértelműen a hamisítások mennyiségi és minőségi átalakulása figyelhető meg. Napjainkban sokféle és egyre magasabb értéket képviselő okmányokat gyártanak, bocsátanak ki. Ennek „természetes” következménye, hogy megnőtt az okmányokkal történő visszaélések és az okmányhamisítások száma. Ezzel arányosan egyre nagyobb a hamisításokkal okozott kár mértéke is. A technikai fejlődés hozadéka, hogy az okmányokkal elkövetett bűncselekmények színvonala, minősége, iránya alapjaiban megváltozott. A kriminalisztika szempontjából fontos, hogy a technikai fejlődés lehetőséget biztosít az okmányok gyártóinak az egyre magasabb biztonsági szintű termékek előállítására. E változások erősítik azt a folyamatot, mely alapján az okmányok, okmányszakértői vélemények egyre gyakrabban kerülnek bizonyítékként a bíróságok elé – fejtette ki Czukor Gergely.
OKDE Detektív Nyílt Műhely - Okmányhamisítás

Az oktatási nap alkalmával vehette át Dr. Molnár Kata az OKDE oktatási programjában nyújtott kimagasló előadói tevékenységéért az OKDE emlékplakettjét, melyet Dr. Herold Károly az Egyesület tiszteletbeli elnöke adott át.

Dr. Molnár Kata


Fotó: OKDEpress